Blogga

Vad baseras sjukersattning pa?

Vad baseras sjukersättning på?

Sjukersättning kan ges till dig mellan 19-64 år och varierar beroende på din tidigare inkomst. Ersättningen består av 64,7 procent av din genomsnittliga lön under de senaste tre åren. Du kan som mest få 18 399 kr i ersättning. Även du som inte har jobbat kan få ersättning, storleken beror då på din ålder.

Hur gör du för att få sjukersättning?

För att få sjukersättning behöver du ansöka om detta på Försäkringskassans hemsida. Ansökan sker antingen genom att du loggar in på ”Mina Sidor” eller att du skriver ut en blankett som du fyller i. När du skickat in din ansökan om sjukersättning till Försäkringskassan behöver du komplettera din ansökan med ett läkarutlåtande.

Hur gör man ansökan om sjukersättning till Försäkringskassan?

Tidigare benämnde man sjukersättning som sjukpension eller förtidspension. Ansökan sker antingen genom att du loggar in på ”Mina Sidor” eller att du skriver ut en blankett som du fyller i. När du skickat in din ansökan om sjukersättning till Försäkringskassan behöver du komplettera din ansökan med ett läkarutlåtande.

När ska du ansöka om sjukersättning?

När du har ansökt får du ett beslut om sjukersättning som bygger på dina förväntade inkomster under året. När vi fått uppgifter från Skatteverket om din inkomst fattar vi ett nytt beslut utifrån hur mycket inkomst som du faktiskt haft. Det dröjer upp till två år efter inkomståret tills beslutet kan fattas.

Kan du få sjukersättning om du har fyllt 30 år?

Om du har fyllt 30 år. Du kan få sjukersättning om du har en sjukdom eller funktionsnedsättning och. inte kan arbeta nu och i framtiden i något arbete på hela arbetsmarknaden. Det gäller även till exempel anpassade arbeten med lönebidrag. har hel, tre fjärdedels, halv eller en fjärdedels nedsatt arbetsförmåga.

Hur ansöker man sjukersättning?

Hur ansöker jag?

  1. Ansök på Mina sidor. Du måste fylla i ansökan om sjukersättning för att vi ska kunna gå vidare i ditt ärende.
  2. Din läkare eller du ska skicka in ett läkarutlåtande.
  3. Vi kontaktar dig.
  4. Du får ett beslut.
  5. Utbetalning.
  6. Vi följer upp ditt ärende.

Share this post