Vad behöver vi göra för att minska antibiotikaresistensen i världen?
För att nå dit behöver vi arbeta på många områden, genom att:
- använda antibiotika på ett klokt sätt vid behandling av både människor och djur.
- förebygga smittspridning och stoppa utbrott.
- utveckla nya antibiotika och andra behandlingsmetoder mot infektioner.
Vad är ESBL?
ESBL är en resistensmekanism hos vissa bakterier, ett enzym, som bryter ner många betalaktamantibiotika som är en av de viktigaste antibiotikagrupperna. Enzymerna gör att bakterierna blir resistenta mot de traditionella penicillinerna och de flesta cefalosporinerna. Många olika ESBL-enzymer har kunnat identifieras.
Vilka antibiotika verkar på olika bakterier?
Det finns olika grupper av antibiotika som verkar på olika sätt och på olika bakterier: 1 Penicilliner 2 Cefalosporiner 3 Tetracykliner 4 Makrolider 5 Kinoloner 6 Trimetoprim och sulfonamider.
Varför behöver du inte alltid antibiotika?
Du behöver inte alltid antibiotika. Du behöver inte alltid antibiotika. Kroppen klarar av att bekämpa många infektioner själv, utan antibiotika. Därför är en viktig uppgift för läkaren att bedöma om en infektion behöver behandlas med antibiotika överhuvudtaget.
Vad är orsaken till att du inte blir bra trots att du tagit antibiotika?
Den vanligaste orsaken till att du inte blir bra trots att du har tagit antibiotika är att infektionen inte beror på bakterier, utan på virus. Det finns också andra orsaker till att du inte blir bra: Du har fått fel sorts antibiotika. Du har fått för låg dos.
Har bakterier blivit resistenta mot antibiotika?
Resistenta bakterier överlever antibiotikabehandling Överdriven användning av antibiotika har gjort att vissa bakterier har blivit motståndskraftiga mot en eller flera sorters antibiotika. Det kallas att bakterierna har blivit resistenta. Resistens är alltså en egenskap hos bakterierna.