Blogga

Vad betyder Duandet och niandet?

Vad betyder Duandet och niandet?

De personer som varierar mellan du och ni har ibland uttalade strategier för vilken form de väljer. En person berättar om hur hon väljer tilltal enligt samtalspartner, situation och stämning. Hon anpassar sig också beroende på om hon är i Sverige eller i Finland.

På vilket sätt kan man visa respekt genom hur man tilltalar någon?

Man visar respekt genom andra typer av tilltal, men använder samma pronomen för alla.

Vad är Duandet?

Duandet är ursprungligt I fornsvenskan var du (þu) det enda och naturliga tilltalet till en person, och det användes också i lagspråket. Pluralformen I användes bara när man riktade sig till flera personer, vid sidan av it, som då var en särskild pluralform för tilltal av två.

Vem startade du-reformen?

”Kalla mig Bror!” Startskottet på Du-reformen; Bror Rexed, dåvarande chef för Medicinalstyrelsen berättar i ett tal att han ska börja tilltala alla anställda med ”Du” och att han vill att de tilltalar honom på samma sätt eller med Bror.

När kom du-reformen i Sverige?

Du-reformen förknippas allmänt med Bror Rexed som 1967 förklarade för sin personal på Medicinalstyrelsen att han skulle ”lägga bort titlarna” med de anställda och säga du. Det är i sig symboliskt och talande att signalen kom från en överordnad.

Vad betyder niandet?

På 1960- och 70-talet kom du-reformen, då man på allt fler ställen övergick från ni till du, särskilt i Sverige. Niandet hade upplevts som negativt. Det var nedlåtande när någon från en högre samhällsklass niade någon i en lägre.

Vad är Dua och nia?

Ju äldre den anhöriga är desto oftare börjar prästen med att nia. Det ska markera respekt för den anhöriga och dess sorg. I den mån prästerna duar anhöriga är det ofta för att präst och anhörig känner varandra eller för att samtalet förs hemma hos den anhöriga. Då känns det mer intima duandet naturligast.

Share this post