Blogga

Vad betyder Objektivitets och likhetsprincipen?

Vad betyder Objektivitets och likhetsprincipen?

Principerna går i varandra, och fyller samma syfte att säkerställa rättvis behandling. Något förenklat kan man säga att skillnaden är att likhetsprincipens kärna är att alla ska vara lika inför lagen, och objektivitetsprincipens kärna är att man inte ska ta hänsyn till irrelevanta faktorer.

Vilka tre centrala krav på hur den offentliga makten utövas följer av Objektivitetsprincipen?

Principen innebär ett krav för domstolar och myndigheter ska beakta allas likhet inför lagen och vara sakliga och opartiska. I praktiken innebär det att domstolar och myndigheter inte får fatta beslut utan att först utreda ärendet och att detta ansvar sträcker sig längre än vad man kan förvänta sig.

Vad består Objektivitetsprincipen av?

Objektivitetsprincipen innebär att myndigheterna är skyldiga att i alla lägen agera sakligt och opartiskt. Denna objektivitet måste prägla även sådant som ligger utanför det rena beslutsfattandet. Objektivitetsprincipen kan också tolkas som ett förbud.

Vad innebär att alla är lika inför lagen?

Rätten till självbestämmande formuleras främst i artikel 12, som handlar om Likhet inför lagen – att alla människor ska betraktas som jämlika i juridisk mening. Likhet inför lagen är en grundläggande princip för mänskliga rättigheter. Den här principen har också en central plats i Funktionsrättskonventionen.

Är vi alla lika inför lagen?

Likhet inför lagen är en mänsklig rättighet. Alla ska hållas lika ansvariga inför lagen och erhålla samma skydd av lagen utan diskriminering, enligt FN:s deklaration om de mänskliga rättigheterna, artikel 7. Även enligt FN:s konvention om civila och politiska rättigheter, artikel 26.

När används likhetsprincipen?

”Domstolar samt förvaltningsmyndigheter och andra som fullgör uppgifter inom den offentliga förvaltningen skall i sin verksamhet beakta allas likhet inför lagen samt iakttaga saklighet och opartiskhet.”

Vilken lag säger att alla är lika värda?

I FN:s allmänna förklaring om mänskliga rättigheter står det att ”alla människor är födda fria och lika i värde och rättigheter”. Det innebär att det inte spelar någon roll var du bor, var du kommer ifrån, vilket kön du har, vilket språk du pratar, vilken politik du gillar eller om din familj är rik eller fattig.

Share this post