Blogga

Vad betyder skolinspektion?

Vad betyder skolinspektion?

Skolinspektionen granskar regelbundet alla skolor för att se att de följer de lagar och regler som finns för verksamheten. Myndighetens granskning utgår från skollagen, förordningar, läroplaner, kursplaner och andra bestämmelser som verksamheterna är skyldiga att följa.

Hur fungerar inläsningstjänst?

Lustfyllt lärande från förskola till vuxenutbildning. Hos oss på ILT Inläsningstjänst hittar du inlästa läromedel, lättlästa böcker, filmer och guider på flera språk, utbildningar och tester för kartläggandet av dyslexi. Smarta tjänster som gör vardagen lite lättare för dig som är verksam i skolan.

Vilka regler styr Skolinspektionen?

I förarbetena anges som exempel att Skolinspektionen kan besluta att lärarna på en skola ska få fortbildning på kommunens bekostnad, eller att man ska ordna skolmåltider och skolskjuts samt köpa in bättre läromedel till sina skolor. Skolinspektionen ska anpassa åtgärderna till vad som passar vid varje tillfälle.

Vad tjänar man på Skolinspektionen?

41 000 kronor Medellönen är ett snitt mellan alla personers lön i yrket, alltså summan av alla löner delat med antalet personer.

Vad har Skolinspektionen för uppgift?

Skolinspektionen arbetar för att alla barn och elever ska få en likvärdig utbildning av god kvalitet i en trygg miljö. Vi ser till att skolorna följer lagar och regler. Vi är en statlig myndighet som inspekterar skolor och bedömer ansökningar om att starta fristående skolor (friskola).

Vem granskar skolor?

Skolinspektionen granskar att skolor följer lagar och regler och bedömer ansökningar om att driva fristående skola. På Skolinspektionen finns också Barn- och elevombudet som tillsammans med Skolinspektionen ska se till att förskolor och skolor följer den del av skollagen som handlar om kränkande behandling.

Hur är det att jobba på Skolinspektionen?

Det är roligt och utvecklande att ha så kunniga kollegor. Jag lär mig mycket varje dag. Skolinspektionen har ett viktigt uppdrag, och det märks i väggarna här hos oss. Drivkraften att alla skolor ska vara bra skolor och alla elever ska få tillgång till en likvärdig utbildning är gemensam för alla som jobbar här.

Vilka jobbar på Skolinspektionen?

Skolinspektionens största medarbetargrupp är utredare, som oftast har en bakgrund som pedagoger, jurister eller samhällsvetare. Att besöka skolor och intervjua elever, lärare, rektorer, huvudmän och personal inom elevhälsan ingår i deras arbetsuppgifter.

Share this post