Innehållsförteckning
Vad framställs glykol av?
Glykol är en biprodukt från framställning av råolja och kommer ursprungligen ur Etan som är fossilt. – Våra produkter baseras helt på förnybara råvaror och ger industrin möjlighet att ersätta fossila oljor och kemikalier.
Är propylenglykol giftigt?
Propylenglykol är inte giftigt men får absolut inte blandas med vanligt kranvatten. Den ska blandas 50/50 med avjoniserat batterivatten annars fälls klor och kalk ut som kan skada maskinen. — Köp färdigblandad propylenglykol till kylsystemet så slipper du alla problem.
Är glykol surt?
Ett vanligt användningsområde för etylenglykol är som frostskyddsmedel i kylsystem för förbränningsmotorer (exempelvis i bilar och lastbilar). Den är starkt toxisk för människor. Ämnet har dock en söt smak, vilket kan vara förrädiskt.
Vad är skillnaden mellan etylenglykol och propylenglykol?
Har något sämre värmeledningsförmåga och rostskyddsförmåga än etylenglykol. Oftast blåfärgad. Kan i nödfall blandas med propylenglykol. Har oftast röd färg.
Vad är Kylarglykol?
Kylarvätska används för att förhindra att motorer i bilar och båtar överhettas. Kylarvätskan innehåller ofta etylenglykol för att vätskan inte ska frysa och för att smörja och skydda motorn från korrosion. Ren glykol är färglös, men tillverkare färgar ofta den färdiga produkten exempelvis grön eller blå.
Vad gör propylenglykol?
Propylenglykol Evolan är en mjukgörande emulsion (lotion) som har vattenbindande egenskaper och viss antimikrobiell effekt mot vissa svampar och bakterier. Propylenglykol Evolan används för att behandla torr hud av olika slag hos vuxna och barn.
Hur mycket glykol är dödligt för människor?
Förgiftning med etylenglykol är relativt vanlig i Sverige [1], och mycket farlig utan snabb behandling, eftersom även små intag kan orsaka allvarlig irreversibel organskada och till och med leda till dödsfall [2, 3]. Intag i storleksordningen 1,5 mg/kg kan vara dödligt utan behandling.
Vilket pH värde har glykol?
pH-värde: pH 10 i koncentrat och ca 10,1 i brukslösning. Skadligt vid förtäring.
Är glykol mättad?
Den kemiska definitionen på alkohol är ett ämne som har en hydroxylgrupp (OH) bundet till en mättad kolatom. Metanol (träsprit), etandiol (glykol), mentol och kolesterol är kemiskt sett alkoholer men deras egenskaper kan vara mycket olika etanols egenskaper, som är det ämne som vi i dagligt tal kallar alkohol.
När använder man propylenglykol?
Propylenglykol är ett lösningsmedel som är vanligt som mjukgörare och smörjmedel vid industriell tillverkning men även i vanliga hudkrämer och schampo. Det är en sirapsliknande färglös vätska med sjukhusdoft som används på liknande sätt som alkoholer, dvs det löser upp.
Vad händer om man blandar etylenglykol och propylenglykol?
Kan jag blanda etylenglykol med propylenglykol? Nej! Detta är olika glykoler med olika egenskaper och deras olika inhibitorer gör att det bildas ”klumpar” och rostskyddet reduceras.
Vad gör man med glykol?
Kylarvätskans främsta uppgift är att kyla motorn så att den inte överhettas. Kylarvätska består av lika delar glykol och vatten och glykolens uppgift är att höja kokpunkten och sänka fryspunkten för att förhindra att kylarvätskan fryser när motorn är kall.
Vad har glykol för egenskaper?
Glykolen har framförallt 3 uppgifter i kylväskan. Förhindra att den fryser. Motverka korrosion i motorn. Höja kokpunkten och därigenom hjälpa till att höja motorns verkningsgrad.
Vart förekommer etylenglykol?
Kylarvätska används för att förhindra att motorer i bilar och båtar överhettas. För att kylarvätskan inte ska frysa och för att smörja och skydda motorn från korrosion innehåller den ofta etylenglykol. Det finns även kylarvätskor som innehåller propylenglykol som är betydligt mindre giftigt än etylenglykol.
Var finns glykol?
Glykol är en färglös vätska som finns i din bils kylarvätska och skyddar motorn från att frysa och rosta sönder. Den höjer dessutom kylarvattnets kokpunkt, vilket innebär att motorn inte kokar lika lätt. Det är därför viktigt att du kontrollerar kylarvätskan med jämna mellanrum, särskilt under vinterhalvåret.