Blogga

Vad galler vid uppsagning nar man ar sjukskriven?

Vad gäller vid uppsägning när man är sjukskriven?

Som arbetstagare kan du säga upp dig även när du är sjukskriven. Då räknas uppsägningstiden som vanligt, d.v.s. från den dagen då du meddelar arbetsgivaren att du vill säga upp dig. Det är viktigt att göra detta skriftligt för att undvika missförstånd exempelvis avseende datumet för uppsägningen.

Kan man vara sjukskriven under sin uppsägningstid?

I och med att man under uppsägningstiden fortfarande är anställd finns det dock inget som hindrar en arbetstagare från att vara sjukskriven under uppsägningstiden. En arbetsgivare är dock inte skyldig att betala ut lön som vanligt, däremot har arbetstagaren rätt till sjuklön enligt lagen om sjuklön.

Hur många dagar per år kan man vara sjuk?

Det finns ingen begränsning för hur mycket en enskild ”får” vara sjuk. Är den anställde sjuk så är den det.

Hur länge kan man vara sjukskriven utan att bli uppsagd?

För att kunna få stöd måste personen ha varit sjukskriven i minst sex månader men ändå ha en viss arbetsförmåga. Vid risk för uppsägning på grund av ohälsa är stödperioden sex månader. Personen är fortfarande anställd och TRS rekommenderar att arbetsgivaren låter medarbetaren ta del av TRS stöd under arbetstid.

Får arbetsgivaren kontakta mig under sjukskrivning?

Det bästa är om du kan komma överens med din arbetsgivare om hur och med vilken frekvens ni ska ha kontakt under din sjukfrånvaro. Arbetsgivaren behöver även ha dialog med dig för att få information om vad de kan göra på arbetet eller ditt behov av rehabilitering för att underlätta din återgång i arbete.

Kan en arbetsgivare säga upp en anställd på grund av sjukdom?

Arbetsgivaren får säga upp arbetstagaren på grund av arbetsbrist eller personliga skäl, 7 § LAS. I AD 1987 nr 164 har domstolen uttalat att det finns ett förbud mot uppsägning på grund av arbetstagarens sjukdom och att en sådan åtgärd bara får vidtas i undantagsfall.

Vad händer om jag säger upp mig och struntar i uppsägningstiden?

När arbetstagaren inte iakttar uppsägningstiden Enligt 38 § LAS blir arbetstagaren skadeståndsskyldig om han eller hon inte iakttar uppsägningstiden. Skadeståndet ska täcka den ekonomiska förlust som arbetsgivaren drabbats av på grund av att arbetstagaren inte iakttagit uppsägningstiden.

Vad är hög sjukfrånvaro?

Försäkringskassan har ett särskilt högriskskydd som arbetstagaren kan ansöka om, då hen på grund av sjukdom, skada eller funktionsnedsättning är eller förväntas vara sjuk ofta. Den gräns som Försäkringskassan satt för detta är 10 sjuktillfällen under 12 månader, eller frånvaro fler än 28 dagar i följd.

Kan man få sparken pga sjukskrivning?

En arbetsgivare får aldrig säga upp en sjukskriven person på grund av dennes sjukskrivning så länge det finns en rimlig chans att personen kommer kunna återgå i arbete hos arbetsgivaren. Normalt godtas det inte enligt LAS som saklig grund för personliga skäl.

Share this post