Innehållsförteckning
Vad gör man för att avgöra om en person har ADHD?
För att avgöra om en person har ADHD görs en noggrann utredning av psykolog, läkare och om det gäller ett barn även en pedagog. Ibland medverkar även andra yrkesgrupper, som logopeder, sjukgymnaster eller arbetsterapeuter. Utredningen består av medicinsk undersökning, tester samt intervjuer med personen som utreds och anhöriga.
Kan man tala om diagnosen ADHD?
Då kan det vara berättigat att tala om diagnosen ADHD. Se vår film om ADHD, där barn berättar om sin egen diagnos: Kärnsymptomen vid ADHD (Attention Deficit Hyperactivity Disorder) är svårigheter med uppmärksamhet, impulskontroll och överaktivitet. Symtomen kan förekomma var för sig eller i kombination med varandra.
Vad är skillnaden mellan ADHD och DCD?
ADHD är ett samlingsnamn som även omfattar ADD och ADHD i kombination med DCD. ADD är ADHD utan hyperaktivitet, med tyngdpunkt på uppmärksamhetsproblem. ADHD i kombination med DCD (Developmental Coordination Disorder), detta kallades tidigare för DAMP. DCD kännetecknas av stora motorikproblem och ibland perceptionsproblem.
När börjar barnet med ADHD?
Problem med uppmärksamhet, impulskontroll och överaktivitet märks ofta först när barnet börjar i förskolan eller skolan. Där ställs högre krav på beteende, Det är vanligt att barn med adhd har svårt med språkutvecklingen. Barnet kan ha svårt att hitta ord,
Vad är kärnsymptomen vid ADHD?
Kärnsymptomen vid ADHD (Attention Deficit Hyperactivity Disorder) är svårigheter med uppmärksamhet, impulskontroll och överaktivitet. Symtomen kan förekomma var för sig eller i kombination med varandra. ADHD yttrar sig på olika sätt hos olika individer och under olika tidpunkter i livet.