Blogga

Vad gor man om nagon foljer efter en?

Vad gör man om någon följer efter en?

Olaga förföljelse, eller stalkning, betyder att en gärningsperson begår upprepade brottsliga handlingar mot en person. Anmäl förföljelsen till polisen snarast och undvik kontakter med gärningspersonen.

När kan man anmäla en person?

Förutom falsk angivelse så finns inga lagar som säger när man får och inte får anmäla en person. Man får alltså anmäla en person som man misstänker för brott, oavsett om denne ber om ursäkt eller inte, bättrar sig eller inte. Huvudsaken är att person gjort något som kan vara brottsligt.

Hur många stalkers finns det i Sverige?

Enligt Brottsförebyggande rådet har mer än 600 000 personer i Sverige i åldern 18–79 år någon gång blivit utsatta för stalkning. Delstaten Kalifornien var den första jurisdiktionen som kriminaliserade stalkning år 1990. I Sverige skärptes påföljden när brottsrubriceringen olaga förföljelse infördes 2011.

Hur man blir av med stalkers?

För den som utsätts för stalkning är obehaget stort och situationen kan också bli farlig. Det finns flera orsaker till att någon utsätter andra för obehag och hot genom ihärdiga och upprepade kontakter. Det vanligaste är att offret och gärningsmannen känner varandra.

Var går gränsen for stalking?

Om en person blir utsatt för upprepade kontakter mot sin vilja och känner obehag av det är det stalkning. Problemet är att alla saker en stalker gör är inte brottsligt, även om det är en del av själva stalkningen.

Vad ska man göra om man blir förföljd?

Det händer att personer som känner sig utsatta för stalkning tar kontakt med polisen anonymt och utan viljan att göra en polisanmälan. I det fallet kan polisen enbart ge goda råd och hänvisa till socialtjänsten, ideella organisationer och föreningar. För att polisen ska kunna börja utreda ärendet krävs en polisanmälan.

Är det olagligt att följa efter någon?

7 § BrB föreligger ofredande om någon fysiskt antastar någon annan eller utsätter någon annan för störande kontakter eller annat hänsynslöst agerande. Exempel på vad som kan utgöra ofredande är att allvarligt skrämma eller störa någon på ett påträngande sätt eller att följa efter någon annan under en viss tid.

Vart går gränsen for stalking?

Vad definieras som stalking? – Definitionen av stalking är upprepade kontaktförsök eller handlingar mot den utsattas vilja som skapar oro eller rädsla. Om en person försöker skapa kontakt fast man ihärdigt sagt nej och det skapar oro, då har man drabbats av en stalker, förklarar Susanne.

Vad är stalkers för något?

Förföljelsesyndrom, stalkning (av eng. stalking), är att tvångsmässigt smyga på och förfölja en annan person. Det kan exempelvis handla om en psykiskt störd person som förföljer en politiker, känd person, person i sin umgängeskrets eller en för vederbörande helt obekant person.

Kan man rådfråga polisen?

Ring alltid 112 vid pågående brott. Ring 114 14 om du vill komma i kontakt med polisen, exempelvis för att lämna tips eller anmäla brott som inte kan anmälas via e-tjänst.

Får man förfölja någon?

Stalkning är ett vidare begrepp som innefattar både brottsliga handlingar och handlingar som den utsatta personen uppfattar som störande, kränkande eller skrämmande, men som inte är brott enligt svensk lag. Med stalkning menas även att någon systematiskt förföljer, kartlägger och smyger sig på den utsatta personen.

Vad är straffet för stalking?

Straffet är fängelse i högst fyra år. Brottet har endast en grad och det finns således ingen reglering om ringa eller grov olaga förföljelse.

Var nionde person i Sverige, alltså en miljon människor, blir utsatta för stalkning under sin livstid. Och den vanligaste förföljaren är en ex-partner. Det visar en studie som Brå, Brottsförebyggande rådet, gjort.

Kan man ringa polisen och fråga?

Frågor och svar om polisens telefonnummer Vid pågående brott och vid fara för liv, hälsa och egendom ska du ringa 112. Vid andra ärenden där du behöver kontakt, information eller vill göra en anmälan, ring 114 14.

Vad händer om man ringer 114 14?

114 14 är numret för icke akuta polisärenden. Ring 114 14 vid brott och händelser som inte är pågående eller akuta. Du kan ringa numret dygnet runt, alla dagar under året. Vid pågående eller akuta brott ska du alltid ringa 112 för att larma polisen.

Share this post