Blogga

Vad gor man pa Midvinterblot?

Vad gör man på Midvinterblot?

Midvinterblotet inföll förmodligen i mitten av januari och inte vid tiden för vintersolståndet. Därför firades blotet alltså inte vid samma tid som vi firar jul. Ett blot är ett tillfälle då människor offrar boskap för att vinna gudarnas gillande.

Varifrån kommer julfirandet?

Julen är en av de största kristna högtiderna och firas till minne av Jesus födelse. Julfirandet är en tradition med mycket gamla historiska rötter. Ända sedan 300-talet e.Kr har firandet förknippats med Jesus födelse. Det var först år 354 e.Kr som katolska kyrkan valde att förlägga Jesus födelse till den 25:e december.

Varför har vi en julbock?

Bocken som symbol i Norden kan härledas från asatron där åskguden Tor hade en vagn som drogs av de två bockarna Tanngnjóstr och Tanngrisnir. Det finns teorier att traditionen med julbock härstammar från att man kring juletid slaktade en get.

Vad är Adventstiden?

Advent inleder det kristna kyrkoåret och infaller den fjärde söndagen före jul. Adventstiden varar fram till och med julaftonen och inkluderar fyra söndagar som brukar kallas: första, andra, tredje och fjärde advent.

Hur Blotade vikingarna?

Svärd bröts eller böjdes och kastades på elden. Ibland lades de också i gravhögar. Det var vanligt att männen ledde blotet. Kvinnorna hade hand om blot som gällde hemmet och familjen.

Vilka länder firar jul 7 januari?

Idag, den 7 januari, firas juldagen i länder där de ortodoxa och koptiska kyrkorna är starka. Dagens program bjuder på julmusik från bland annat Georgien, Ryssland och Ukraina. Sergej Rachmaninov är en av många som har tonsatt den kyrkoslaviska texten Bogoroditse devo som hyllar Maria som den jungfruliga gudaföderskan.

När började julfirandet i Sverige?

Vi vet att det kristna julfirandet i Sverige började på 1100-talet, men det var inte förrän på 1700-talet och framförallt på 1800-talet som julfirandet tog riktig fart.

Varför klädde man ut sig till julbock?

Julbocken är en av våra äldsta och allra mest populära julfigurer. Numera är den ofta tillverkad av halm och verkar harmlös där den står vid spisen eller under julgranen. Förr hade dock julbocken rykte om sig att vara betydligt äventyrligare och farligare, och var förknippad både med fruktbarhet och mörka makter.

Finns tomten på riktigt?

Hundratusentals, om inte miljontals, barn runtom i Sverige har i flera generationer påstått att de har sett honom. Detta med all rätt – varje år får många barn besök av tomten. Men eftersom det ännu inte finns några vetenskapliga bevis på att tomten finns rör det sig troligtvis om släktingar som klär ut sig.

Varför har vi adventsljusstake?

Men var kommer vår tradition med adventsgran och adventsljusstake ifrån egentligen? Den svenska adventsljusstakens historia börjar på 1870-talet med en adventsgran på Ersta diakonissanstalt i Stockholm. Förebilden hade hämtats från Kaiserwerths diakonissanstalt utanför Dusseldorf i Tyskland.

När är det skyltsöndag?

Skyltsöndagar fanns i Sverige redan i slutet av 1800-talet, och ordet är belagt i svenska språket sedan 1895. Då i början hade man i regel skyltsöndag de närmaste två söndagarna före julafton, men senare främst på första advent. Numera är det oftast den sista helgen i november.

Share this post