Innehållsförteckning
Vad händer om man är stressad för länge?
Den som är stressad under en lång tid kan drabbas av det som ofta kallas utbrändhet eller utmattningssyndrom. Man blir trött och saknar ofta både motivation och initiativförmåga. Dessutom kan minnet påverkas. Långvarig negativ stress kan även leda till depression.
Varför blir man stressad?
Stress är en naturlig reaktion i kroppen som ger dig mer kraft ett tag. När du blir stressad skickar hjärnan signaler till resten av kroppen. Då börjar hjärtat slå fortare, du andas snabbare och musklerna spänns. Det kan göra att du blir snabbare eller får extra energi en stund.
Hur fungerar stress?
Hjärnan skickar då signaler till det sympatiska nervsystemet som aktiveras, det påverkar hela kroppen. Bland annat utsöndras ämnen i blodet, till exempel socker, och stresshormoner som till exempel adrenalin, noradrenalin och kortisol. Under kamp-flyktreaktionen sparar kroppen inte på energi.
Vilka symtom kan man få av stress?
Symtom på stress när man fått utmattningssyndrom
- Sömnstörningarna är ofta stora. Svårt att sova och ständiga uppvaknanden.
- Trötthet större delen av dagen.
- Orolig mage.
- Huvudvärk, oftast som spänningshuvudvärk men ibland migrän.
- Yrsel och ostadighetskänsla.
- Tryck över bröstet.
- Hjärtklappning.
- Värk i nacke och axlar.
Hur blir man fri från utmattningssyndrom?
Råd och behandling vid UMS
- Allmänna råd. Initialt är det viktigast att komma in i regelbundna rutiner.
- Återhämtning. Bristen på återhämtning är en lika stor anledning till att man blir sjuk i utmattningssyndrom, som stressbelastningen.
- Stresshantering.
- Fysisk aktivitet.
- Sömn.
- Läkemedel.
- Samtalsterapi.
- Sjukskrivning.
Vad händer i hjärnan vid utbrändhet?
Patienter med utmattningssyndrom uppvisar enligt Agneta Sandströms avhandling försämrad minnes- och uppmärksamhetsförmåga samt nedsatt hjärnaktivitet i delar av pannloberna. Regleringen av stresshormonet kortisol är också påverkad i gruppen, med förändrad känslighet i hypotalamus-hypofys-binjure-axeln (HPA-axeln).