Blogga

Vad hander om man ater for mycket surt?

Vad händer om man äter för mycket surt?

Om du ofta äter eller dricker något surt kan tänderna skadas. Här får du veta mer om frätskador och hur du förebygger dem. Sura ämnen kan fräta på dina tänder och leda till att tändernas skyddande yta, emaljen, löses upp. Frätskador kallas även erosioner.

Hur sur mat och dryck påverkar tänderna?

Kariesbakterier på tändernas yta bryter ner kolhydrater som finns i maten, framför allt socker. Då bildas syra i munnen som fräter på emaljen och rotytan. Om tänderna ofta utsätts för syraangrepp kan det bildas hål, så kallad karies. Sockret i maten tar sig lätt in i bakteriebeläggningar som alltid finns på tänderna.

Hur påverkas tandhälsan av småätande?

Småätande är tändernas värsta fiende. Och det är inte bara godis som är skadligt, all typ av mat innebär ett angrepp på tänderna. Anledningen till det är att bakterier bryter ner sockret, som ju i princip finns i all mat i varierande mängd, till syra som angriper tandemaljen.

Vad händer om kroppen är för sur?

Försurning av kroppen anses också kunna orsaka eller förvärra trötthet och irritabilitet, högt blodtryck, muskelstelhet, benskörhet, olika typer av ledbesvär som gikt och reumatism, och påskynda kroppens åldrande. Och det blir ju ingen gladare av. Ett neutralt pH-värde ligger runt 7.

Vilken mat är dålig för tänderna?

Mat med negativ påverkan Sura ämnen fräter på tandytan och kan leda till karies och frätskador. Läsk, godis, kakor, flingor och vitt bröd är exempel på livsmedel som innehåller mycket socker. Livsmedel med hög syrehalt som kan orsaka frätskador är exempelvis citrusfrukter, juice, vin och energidryck.

Vilken dryck är bäst för tänderna?

Vatten bästa drycken Vanligt dricksvatten är bäst för tänderna och därför är det bra att tidigt vänja barnet vid att dricka det. Till måltider passar mjölk eller vatten. Sockerrika drycker, som saft och läsk, är skadliga för tänderna och bör begränsas till festligare tillfällen.

Vilket godis är bäst för tänderna?

Men när du står där framför godishyllan – välj då sorter som inte stannar i munnen så länge. Karameller, godisklubbor och seg kola bör du alltså välja bort för tändernas skull. Då är exempelvis choklad bättre, det sköljs bort från tänderna snabbare än många andra sorters godis.

Varför är jag sugen på is?

Ett sug efter is kan kopplas till blodbrist, när kroppen saknar tillräcklig med röda blodkroppar då järnbrist påverkar förmågan att producera dem. Att känna sig orkeslös är ett symptom. Enligt forskare väcks ett begär efter is då man vill bedöva smärtan på tungan och inflammationen som kan orsakas av blodbristen.

Vad händer om man får i sig för mycket glutamat?

I likhet med många andra ämnen i maten så påverkas inte hälsan av den mängd glutaminsyra och glutamat du får i dig vid normal konsumtion. Ett fåtal personer kan drabbas av överkänslighetsreaktioner i form av exempelvis huvudvärk, svettningar och tryck över bröstet efter att ha fått i sig stora mängder glutamat.

Vad är basisk mat?

Basisk mat – ät så mycket du vill:

  • Grönsaker och rotfrukter.
  • Baljväxter som gröna bönor och sockerärter.
  • Quinoa, bovete, sötpotatis och hirs.
  • Frön och paranötter.
  • Citron, Lime och grapefrukt.
  • Färskpressad grönsaksjuice.
  • Rött te och örtte.
  • Kallpressade oljor som olivolja och rapsolja.

Hur vet man om man är sur i kroppen?

Om du ofta känner dig tung i kroppen, dras med huvudvärk, blir sjuk gång på gång eller bara är väldigt trött och orkeslös kan din kropp vara i obalans. PH-värdet betyder så mycket mer än man kan ana.

Vad ska man äta för att bli basisk?

En bra regel är också att äta mer frukt och grönt. Citrusfrukter skulle man kunna tro är syrabildande, men de hör till de mest basiska frukterna. Så försök att dricka vatten med pressad lime eller citron, vilket gör susen för pH-balansen.

Är det farligt att äta för mycket bikarbonat?

När Bikarbonaten kommer till magsäcken skapas gaserna koldioxid och kolsyra som då kan ge uppblåst mage, diareé och magont. När dosen ökar, ökar också risken för bieffekter. De flesta klarar av 0,2g/kg kroppsvikt, dvs upp mot ca 15g bikarbonat i en dos.

Vad är surt och vad är basiskt?

Värdet kommer från en pH-skala som är ett mått på hur surt, neutralt eller basiskt ett medel kan vara. pH-skalan är graderad 0-14, där 7 är neutralt. Surt och basiskt är varandras direkta motsatser. Allt under 6,5 i pH brukar anges som surt och allt över 7,5 brukar anges som basiskt.

Share this post