Innehållsförteckning
- 1 Vad händer om man trycker på en länk?
- 2 Hur vet man om en webbsida är pålitlig?
- 3 Kan man få virus av att klicka på en länk?
- 4 Hur fungerar phishing?
- 5 Är länken säker?
- 6 Vilken är den viktigaste åtgärden för att skydda informationen du har i din dator från att förstöras eller försvinna?
- 7 Kan man få virus av att öppna sms?
- 8 Får meddelande om paket jag inte beställt?
- 9 Får sms med länk?
Vad händer om man trycker på en länk?
Om du klickar på en länk som en bedragare skickat kan de komma över dina lösenord och på så vis använda din identitet på nätet. De kan även få tag i dina kortuppgifter och tömma ditt konto. Det kan även hända att internetanslutningen slutar att fungera, att datorn drabbas av virus eller att den till och med går sönder.
Hur vet man om en webbsida är pålitlig?
Ta reda på om en webbplats är säker genom att kontrollera säkerhetsinformation om webbplatsen. Chrome varnar dig om webbplatsen eller anslutningen till den inte är säker eller privat. Öppna en sida i Chrome. Om du vill visa information om webbplatsen och vilka behörigheter den har klickar du på ikonen.
Hur man skyddar sin dator?
Skydda datorn hemma
- Använd en brandvägg.
- Håll all programvara uppdaterad.
- Använd antivirusprogram och håll det aktuellt.
- Se till att dina lösenord är väl valda och skyddade.
- Öppna inte misstänkta bifogade filer och klicka inte på ovanliga länkar i meddelanden.
- Surfa säkert på webben.
- Använd inte piratkopierat material.
Kan man få virus av att klicka på en länk?
Virus. En typ av skadliga brev innehåller bifogade filer eller länkar till skadliga filer. Om man klickat på en sådan länk så kan man få virus i sin dator. Virus kan göra olika saker med din dator.
Hur fungerar phishing?
Vad är phishing/nätfiske? Phishing, eller nätfiske som det även kallas, är en av de vanligaste attack-metoderna bland cyberkriminella idag. Metoden går ut på att via mail, SMS, eller chatt-tjänster lura mottagaren att öppna ett dokument, besöka en webbplats eller ladda ner en fil.
Vad händer om jag klickar på länk i Bluff sms?
Vanligen går det till så att det falska sms:et som skickas ut även innehåller en länk. Om mottagaren klickar på länken och därefter klickar sig vidare så laddas ett virus ned och infekterar mottagarens mobil.
Är länken säker?
Ett säkrare sätt att kolla om en länk är reko är att använda tex tjänsten GetLinkInfo. Där kan du få förhandsinfo om vart en kortlänk leder, om den innehåller skadlig mjukvara eller pekar till en phishingsajt, och den skvallrar även om vad en Youtubevideo innehåller.
Vilken är den viktigaste åtgärden för att skydda informationen du har i din dator från att förstöras eller försvinna?
För att undvika att bli drabbad av skadlig kod bör du installera skydd i form av brandvägg och antivirusprogram. För att din dator ska vara säker behöver du kontinuerligt uppdatera de programmen på datorn. Det går oftast att göra inställningar så att programmen uppdateras automatiskt.
Är brandväggen i Windows 10 säker?
Windows Security är standardappen för antivirus och brandvägg som medföljer Windows 10. Windows Security skyddar datorn mot virus, spionprogram och annan skadlig programvara. Windows Security är aktiverad som standard. Om du installerar en annan app för antivirus stängs Windows Security av automatiskt.
Kan man få virus av att öppna sms?
Vidare har spionprogrammet även möjlighet att skicka dyra sms och överföra pengar från ditt bankkonto via falska bankappar. Risken finns att viruset stjäl dina lösenord för att få tillgång till din epost eller sociala medier. Termerna virus och spionprogram går båda under paraplytermen skadlig programvara.
Får meddelande om paket jag inte beställt?
Polisen varnar för falska paket-sms Polisens uppmaning är att aldrig klicka på länkar i sms och mejl om du inte är helt säker på var de kommer ifrån. I det fall att du väntar på en beställning ska du alltid gå tillbaka till din beställningsbekräftelse och följa leveransinformationen.
Kan man bli kapad via sms?
Varning för bedrägliga meddelanden via Messenger | Säkerhetskollen. Flera personer i Danmark har drabbats av detta och nu ser man att denna typ av bedrägeriförsök är på väg till Sverige. Det går till så här: Från ”en vän” blir du blir ombedd att, via Messenger, skicka ditt telefonnummer.
Får sms med länk?
Nätfiske, phishing – skydda dig. Var misstänksam om du får e-post eller sms där du exempelvis uppmanas att klicka på en länk och ange dina personliga koder. Följ aldrig sådana instruktioner. Det finns inga seriösa företag eller banker som skulle skicka ett sådant meddelande.