Innehållsförteckning
Vad handlar om redovisning 2?
Redovisning 2 är en kurs för dig som vill få kunskap inom redovisning. Du får bland annat lära dig bokslut, beskattning och revision i olika företagsformer. Du får också kunskap om årsredovisning och du lär dig hantera ett datorbaserat redovisningssystem.
Av kursen Företagsekonomi 2 har du fått fördjupande kunskaper i ekonomi. Du har lärt dig de vanligaste ekonomiska begreppen samt fått insikt i hur en marknad fungerar. Vidare har du fått kunskap om företagens roll och villkor i samhället och vilka grundläggande lagar och andra bestämmelse som styr företag.
I kursen Företagsekonomi 1 får du lära dig ekonomiska begrepp och modeller. Du får kunskaper om hur en marknad fungerar och lär dig marknadsföring, kalkylering, bokföring och bokslut. Du lär dig hur företagen agerar i en modern marknadsekonomi och vilka krav samhället ställer på företagen genom lagar och förordningar.
Vad behöver man lära sig om för att bli företagsekonom?
Utbildningsprogrammen ger en bred bas i företagsekonomi och nationalekonomi. Många av ekonomprogrammen innehåller också kurser i statistik och juridik. Efter grundkurserna väljer du mellan inriktningarna företagsekonomi eller nationalekonomi och en fördjupning inom ämnet, som till exempel kan vara: affärsutveckling.
Vad har man för nytta av företagsekonomi?
Sammanfattat innebär företagsekonomi flera olika delar för att förstå företagande och företagens funktion i samhället. Kunskap om företagande är av nytta för alla om man vill öka förståelsen för företag som samhällsaktörer i ett alltmer globaliserat samhälle.
Företagsekonomi 2 innehöll betydligt mer än vad FEK 1 gjorde. Det var mer om marknadsföring, lite analyser av marknadsföring och man skulle lära sig att använda och identifiera konkurrensmedel osv i marknadsföring. Det ingick även kalkylering, beräkna marginaler, pålägg, produktionskostnader osv.
För att komma in på kandidatprogrammet i företagsekonomi så krävs det att du har grundläggande behörighet samt godkända betyg från kurserna: Engelska B, Matematik C och Samhällskunskap A eller Engelska 6, Matematik 3b alt 3c och Samhällskunskap 1b alt 1a1 +1a2 (Områdesbehörighet 4 eller A4).
Ämnet företagsekonomi behandlar företagande i vid bemärkelse och belyser såväl ekonomiska som sociala och miljömässiga aspekter. I ämnet ingår marknadsföring, ledarskap och organisation, redovisning och kalkylering.
Vad krävs för utbildning för att bli ekonom?
Ekonomprogrammet är 3 år (180 högskolepoäng) och leder till en kandidatexamen. Civilekonomprogrammet är 4 år (240 högskolepoäng) och leder till civilekonomexamen, som är en yrkesexamen på avancerad nivå.