Innehållsförteckning
Vad har globaliseringen lett till?
Globaliseringen i form av den ökade världshandeln har lett till att en stor del av världens människor har kunnat öka sin konsumtion, särskilt invånarna i de rika länderna.
Hur skiljer sig fattiga och rika länders konsumtion åt?
Hur skiljer sig fattiga och rika länders produktion och konsumtion åt? Rika länder tjänar mer på sin produktion än fattiga länder. Anledningen till varför det är så är för att när rika länder producerar varor i fattiga länder blir det billigt eftersom att de som jobbar inte får mycket betalt.
Varför det är billigare att tillverka varor och produkter i fattigare länder än i exempelvis Sverige och hur dessa varorna fraktas över världen?
Med olika förutsättningar blir det lönsamt för länder att specialisera sig istället. Länder tillverkar idag i hög grad sådant som de är särskilt duktiga på och importerar sådant som de är mindre anpassade för. Detta gör ofta importerade varor både billigare och bättre än varor som vi skulle kunna producera själva.
Var konsumeras varor?
Vår konsumtion av varor kan medföra både positiva och negativa följder för många människor och miljön. En hög konsumtion är positiv för den ekonomiska tillväxten vilket på sikt bidrar till att minska fattigdomen i världen.
Vad gör ett land rikt eller fattigt?
I många länder lever majoriteten av befolkningen av jordbruk, och otillräcklig tillgång till mark är en av de primära orsakerna till fattigdomen på landsbygden. De flesta av världens fattiga personer äger ingen mark eller äger mark som inte är värd något.
Vad är typiskt för rika och fattiga länder?
Här följer några egenskaper som är typiska för världens rika länder: I dessa länder finns god kunskap och tillgång till teknik och kapital. Näringslivet är effektivt vilket gör att bara en mindre del av arbetskraften behövs inom jordbruk och industri. I de rikaste länderna arbetar mindre än 10 % med jordbruk.
Vad innebär internationell arbetsfördelning?
Det är upp- stickaren, med det nya idéerna och metoderna att produ cera, som vinner kunder. På grund av alla dessa olikheter har vi något som brukar kallas en internationell arbetsfördelning. Precis som alla anställda på en arbetsplats inte gör allt utan man fördelar arbetet, så fördelas även produktionen i världen.
Hur har Sverige påverkats av globaliseringen?
Globaliseringen har förändrat den svenska arbetsmarknadens funktions- sätt. Detta har kommit att påverka stora delar av vårt samhälle. Konkur- rensen har ökat för både arbetsgivare och arbetstagare, vilket bland annat gjort att företagare måste organisera sig på andra sätt än tidigare.
Var olika varor och tjänster produceras och konsumeras samt hur varor transporteras hur människors försörjning och handelsmönster har förändrats över tid?
Klimatförändringar, olika förklaringar till dessa och vilka konsekvenser förändringarna kan få för människan, samhället och miljön i olika delar av världen. Var olika varor och tjänster produceras och konsumeras samt hur varor transporteras. Hur människors försörjning och handelsmönster har förändrats över tid.