Vad hjälper kroppen att bilda vitamin D?
D-vitamin bildas i huden när vi är ute i solen sommartid. Det hjälper kroppen att tillgodogöra sig viktiga ämnen som fosfor och kalcium. Det går också att få i sig D-vitamin via maten eller genom kosttillskott. Hur länge en person behöver vara i solen för att D-vitamin ska bildas beror på pigmentering.
Vad bidrar D vitamin till?
Vitamin D bidrar till immunförsvarets normala funktion, normal benstomme och till normala kalciumnivåer i blodet. Livsmedelsverket höjde nyligen rekommendationerna till 10 mikrogram D-vitamin per dag för vuxna.
Vad kan man få i sig av D-vitamin?
Stora mängder D-vitamin är giftigt och kan leda till att man får för höga nivåer av kalcium i blodet, kalciuminlagring i njurarna och njursvikt. Man kan inte få i sig farliga mängder D-vitamin enbart via maten, men om man äter kosttillskott som innehåller D-vitamin kan man få för mycket.
Vad är det för D-vitamin i livsmedelsdatabasen?
Värdet för D-vitamin i Livsmedelsverkets livsmedelsdatabas omfattar både vitamin D3 (kolekalciferol) och vitamin D2 (ergokalciferol). D-vitamin anges ibland i internationella enheter. Omvandlingsfaktorerna mellan de två enheterna är: 1 IE = 0,025 mikrogram D-vitamin. 1 mikrogram D-vitamin = 40 IE.
Vilken form av D-vitamin finns i din hud?
Det finns flera former av D-vitamin. Vitamin D3 är den form av D-vitamin som bildas i vår egen hud då vi vistas i solen och finns även i till exempel fisk, kött och ägg, samt livsmedel berikade med vitamin D3. Vitamin D2 finns i svampar, till exempel stensopp (karljohan) och kantareller, samt livsmedel berikade med vitamin D2.
Har du brist på D-vitamin?
D-vitamin behövs för att kroppen ska tillgodogöra sig kalcium och bevara ett starkt skelett. Brist på D-vitamin kan exempelvis leda till benskörhet, muskelsmärtor och trötthet på grund av muskelsvaghet. Publicerad: 27 december, 2016