Innehållsförteckning
Vad innebär det att jobba ergonomiskt rätt?
Ergonomi innebär att anpassa arbetet till människan för att förebygga risker för ohälsa och olycksfall. Det handlar i hög grad om hur man planerar och organiserar arbetet – det krävs att man ser helheten.
Vad ska du tänka på när det gäller ergonomi vid förflyttning av en person eller ett föremål?
Om man väntar in personen kan hon eller han hinna vara delaktig i rörelsen. Hon kan gärna ha ett stadigt bälte runt midjan som man kan ta tag i om det behövs. Det är en bra teknik att hålla personen som ska förflyttas nära sig och böja på benen i stället för ryggen när man ska hjälpa henne att sätta sig.
Vad finns för risker med materialet som ska användas?
Maskintillverkaren måste beakta och åtgärda alla risker som finns i föreskrifterna om maskiner, bilaga 1 (AFS 2008:3) till exempel vilka material som ska bearbetas, vassa kanter, splitter, heta eller kalla ytor, farliga rörliga delar och fallrisker.
Varför arbeta med armarna över axelhöjd under längre perioder är inte så gynnsam för nacke och axlar?
Den som arbetar med armarna över axelhöjd vet att det sliter. Nu finns en kunskapsöversikt som ger stöd för att sådant arbete orsakar besvär i skuldrorna. Det finns ett visst samband mellan skulderbesvär och arbete med armarna över axelhöjd. Sambandet är extra tydligt för arbete med armbågarna över axelhöjd.
Vad finns för risker med verktyg VVS?
Arbete med handhållna vibrerande maskiner, exempelvis mejselhammare och slagborrmaskiner, kan ge känsel- och cirkulationsstörningar i händerna. Lång- varigt och intensivt arbete med vibrerande verktyg kan ge bestående skador i form av ”vita fingrar” som beror på att blodcirkulationen i händerna är störd.
Vilka kroppsdelar belastar du mest när du jobbar med armarna sträckta över huvudet?
Nacke och axlar: Belastningen drabbar främst nacke och axlar. Strukturer som påverkas är nackens leder och muskler samt skulderledens muskler. Arbetet sker med armarna över axelhöjd och ofta även ovanför huvudet. Nacken är bakåtböjd och ofta även vriden.