Innehållsförteckning
Socialnämnden har en skyldighet att försöka utreda faderskap och se till att detta blir fastställt (2 kap. föräldrabalken, FB). Utredningsskyldigheten gäller om modern vid barnets födelse inte är gift, om faderskapspresumtionen ifrågasätts eller om faderskapet hävts av domstol.
Där arbetar socionomer med särskild kunskap om barns behov, som ska se till att alla barn får växa upp tryggt. I praktiken kan det handla om att stötta familjer där någon av föräldrarna mår psykiskt dåligt eller har ett missbruk. Socialtjänsten ska också skydda barn och föräldrar som utsätts för våld eller övergrepp.
Vad kan socialtjänsten erbjuda en familj i behov av hjälp?
hjälp till familjen att kunna tala om problemen. att barn får ge uttryck för sin oro och sina upplevelser. att barn har möjlighet till kamratrelationer och fritidsintressen. att barn får stöd i skolarbetet.
Vad är utredningsskyldighet?
Det primära syftet med utredningsskyldigheten är att Skatteverket ska ha ett så bra beslutsunderlag som möjligt. Utgångspunkten när det gäller kommunikationsskyldighet är att den enskilda bör få tillfälle att yttra sig i ärendet i de fall det kan antas att beslutsunderlaget förbättras.
Sociala insatsgrupper (SIG) kan i korthet beskrivas vara en arbetsform för samverkan mellan lokala aktörer såsom socialtjänsten, polisen och skolan, där individer som är motiverade att lämna brottslighet kan erbjudas ett sam- ordnat stöd under ledning av socialtjänsten.
Socialtjänsten finns i alla kommuner i Sverige och arbetar med att erbjuda olika typer av hjälp och stöd till personer. Det kan vara ekonomiskt stöd till familjer eller stöd till personer med funktionsnedsättning. Du får läsa om hur socialtjänsten arbetar för barns bästa.