Blogga

Vad innebar det att svenska norska och danska ar ett dialektkontinuum?

Vad innebär det att svenska norska och danska är ett dialektkontinuum?

Skandinaviska är det språk eller dialektkontinuum som omfattar ca 22 miljoner invånare i länderna Sverige, Norge, Danmark och på den finländska kusten. I praktiken delas språkområdet in enligt nationsgränserna i svenska, norska och danska, vilka betraktas som enskilda språk.

Vad menas med ett språk är en dialekt med en armé och en flotta?

Det betyder alltså, och brukar på svenska återges som, ”Ett språk är en dialekt med en armé och en flotta”. Den avsedda betydelsen är att det inte finns någon språklig gränsdragning mellan vad som ska betraktas som ett språk i sin egen rätt och vad som ska ses som en dialekt av något annat.

Varför är danska svårare att förstå än norska?

En av förklaringarna kan vara att deras ordförråd ligger nära danskan medan deras ljudbild ligger nära svenskan. En annan förklaring kan vara att norrmännen är vana vid variation både vad gäller egna dialekter som när det gäller norskan som sådan; det finns både bokmål och nynorsk i Norge.

Vad innebär varietet?

Varietet eller språklig varietet betecknar inom lingvistik en form av ett språk eller av ett dialektkontinuum. Begreppet varietet är närstående begreppen språk, dialekt, och sociolingvistisk variation, men termen varietet används när man vill undvika att ta ställning till vilken status en språkform har.

Vad skiljer dialekter från ett språk?

Dialekter är språk – i första hand talade språk. Standardspråket är den variant av huvudspråket som används i officiella sammanhang och som ligger till grund för skriftspråket. De traditionella svenska dialekterna har utvecklats fritt och självständigt ur ett nordiskt fornspråk.

Vilken dialekt är bäst för utomstående?

Genuin dialekt är normalt svår att förstå för utomstående. Grammatik, ordförråd och uttal skiljer sig väsentligt från standardspråket. Till de få genuina dialekter som överlevt i Sverige i dag hör dialekterna gutniska, jämtska, härjedalska, bondska och några varianter av dalmål, till exempel älvdalska.

Vilka dialekter delas huvudsakligen in i?

Svenska dialekter delas huvudsakligen in i sex huvudgrupper: 1 Norrländska mål 2 Östsvenska mål finlandssvenska (indelad i en nordlig och en sydlig del) estlandssvenska 3 Sveamål 4 Götamål 5 Sydsvenska mål

Vilka dialekter finns i Sverige?

Grammatik, ordförråd och uttal skiljer sig väsentligt från standardspråket. Till de få genuina dialekter som överlevt i Sverige i dag hör dialekterna gutniska, jämtska, härjedalska, bondska och några varianter av dalmål, till exempel älvdalska.

Share this post