Blogga

Vad innebar Las uppgorelsen?

Vad innebär Las uppgörelsen?

Klart med LOs stöd för nya las I ett pressmeddelande från LO konstateras också att parterna har enats om att anta ett nytt huvudavtal som innebär att vissa anställningsskyddsfrågor regleras, samt ytterligare omfattande omställningssystem för dem som antar huvudavtalet.

Varför behövs arbetsrätt?

Arbetsrätten finns till för att värna om både arbetstagares och arbetsgivares rättigheter respektive skyldigheter i arbetslivet. Det handlar om allt från rätten till ledighet och semester, till rätten att arbeta i en trygg och säker arbetsmiljö ur hälsosynpunkt.

Regeringens förslag till ny lag om anställningsskydd Las-uppgörelsen – det nya huvudavtalet – som Svenskt Näringsliv och PTK enades om i oktober 2020, och som IF Metall och Kommunal senare anslöt till, innebär både ökad flexibilitet för arbetsgivarna och bättre omställningsmöjligheter för anställda.

När träder nya las i kraft?

Lagändringar att hålla koll på: Nu uppdateras både LAS och föräldraförsäkringen. Nytt år betyder ofta förändringar kring lagar och regler. Aktuellt nästa år blir bland annat föräldraförsäkringen, LAS och den psykosociala arbetsmiljön – lagförslag som utarbetas 2021 men blir verklighet först 2022.

Vad händer med LAS?

Utredningen kring Las har därefter kommit fram till följande förslag som föreslås att införas den 1 januari 2022: Arbetsgivare får undanta fem personer från turordningsreglerna vid uppsägningar. I dag gäller max två personer och då enbart för företag med högst tio anställda.

Hur ser man sina LAS dagar?

Man räknar antal dagar inte antal timmar När man ska räkna de två åren är det sammanlagd anställningstid på 731 ”LAS-dagar” som gäller. Beräkningen sker utefter hur många dagar man jobbat, inte antal timmar. Det spelar alltså ingen roll om man enbart jobbar en-timmars pass eller åtta-timmarspass (se AD 2019 nr 56).

När förhandlas kollektivavtal?

Regelbundna förhandlingar om innehållet Ett kollektivavtal gäller oftast 1–3 år. Därefter måste det omförhandlas. Det sker under en så kallad avtalsrörelse. Arbetsgivarorganisationen eller en enskild arbetsgivare förhandlar då med den berörda fackliga organisationen.

När föreligger förhandlingsskyldighet?

Arbetsgivaren har enligt 13 § MBL även en förhandlingsskyldighet gentemot arbetstagarorganisation utan kollektivavtal. Denna skyldighet föreligger innan arbetsgivaren fattar beslut som särskilt angår arbets- eller anställningsförhållande för medlem i en organisation med vilken arbetsgivaren inte har kollektivavtal.

Share this post