Vad innebär principen om att göra gott?
Rättviseprincipen 4. innebär att man bör behandla patienter med lika behov lika. Det är alltså patientens behov av medicinsk behandling som ska avgöra hur man handlar, inte t ex patientens kulturella bak- grund, kön, sociala status eller bostadsort.
Vad innebär det att ha etik i sin forskning?
Forskningsetiska överväganden handlar i hög grad om att hitta en rimlig balans mellan olika legitima intressen. Kunskapsintresset är ett sådant. Integritetsintresset och skydd mot olika former av skada och risk för skada är andra exempel.
Vad är en god etik?
Etik = När man funderar kring vad som är rätt och fel och varför det är rätt eller fel. Det som är bra för en kan ju faktiskt vara dåligt för någon annan. Moral = Det som människor faktiskt gör, utifrån olika etisk regler. Man kan ha god moral och då är man snäll, omtänksam och gör goda saker.
Hur beskriver man en god människa?
Att vara en god människa handlar inte bara om din utåtriktade attityd; du måste även tänka på dig själv och behandla dig själv väl! Du har förmodligen hört att om du vill älska någon annan måste du först älska dig själv. Det är precis vad vi menar. Det är därför vår första punkt är så viktig.
Vad är en god människa Pliktetik?
Pliktetik eller regeletik innebär att vissa handlingar, till exempel lögn, dödande, tortyr, har inneboende egenskaper som gör att de alltid bör vara förbjudna. Alltså oavsett den handlandes avsikter eller konsekvenserna av handlingen. Immanuel Kant (1724-1804) var en förespråkare av detta synsätt.
Vad har etik med forskning att göra?
God forskningssed
- Du ska tala sanning om din forskning.
- Du ska medvetet granska och redovisa utgångspunkterna för dina studier.
- Du ska öppet redovisa metoder och resultat.
- Du ska öppet redovisa kommersiella intressen och andra bindningar.
- Du ska inte stjäla forskningsresultat från andra.