Blogga

Vad innebar uppgiftsfordelning?

Vad innebär uppgiftsfördelning?

Uppgiftsfördelning enligt 6 § AFS 2001:1 innebär att fördela uppgifter i arbetsmiljöarbetet från arbetsgivarens högsta nivå och neråt i organisationen. Uppgiftsfördelning innebär att en eller flera personer får till uppgift att sköta arbetsmiljöfrågor som hänger samman med deras övriga arbete.

Varför fördela Arbetsmiljöuppgifter?

Chefen som fördelar arbetsmiljöuppgifter ska säkerställa att den som mottager uppgiften har tillräcklig kompetens, resurser och befogenheter för att kunna agera inom området, samt faktisk möjlighet att motverka ohälsa och olycksfall hos sina medarbetare och studenter.

Hur delegera arbetsmiljöansvar?

Fördelningen av arbetsmiljöuppgifter bör innehålla:

  1. från vem, och till vem, som uppgifterna delegeras.
  2. en definition av ansvars- och verksamhetsområdet.
  3. en beskrivning av de arbetsmiljöuppgifter som fördelas.
  4. eventuell möjlighet att fördela uppgifterna vidare.
  5. befogenheter och resurser.

Vem kan ha arbetsmiljöansvar?

Ytterst är det VD som har arbetsmiljöansvaret för verksamheten och det säger sig själv att man som VD inte kan göra allt arbetsmiljöarbete på egen hand. Arbetet brukar därför fördelas till flera chefer och arbetsledare, men kan också fördelas till enskilda arbetstagare eller speciella befattningar.

Vad krävs för en uppgiftsfördelning?

Uppgiftsfördelningen ska dokumenteras skriftligt om det finns minst tio arbetstagare i er verksamhet. Ni ska se till att de som fått uppgifter i arbetsmiljöarbetet har befogenheter och resurser för att kunna utföra tilldelade uppgifter. Med befogenheter avses rätt att fatta beslut och att vidta åtgärder.

Vad är Arbetsmiljöuppgifter?

Uppgiftsfördelning enligt 6 § i Arbetsmiljöverkets föreskrifter om systematiskt arbetsmiljöarbete (AFS 2001:1) innebär att man fördelar uppgifter i arbetsmiljöarbetet från arbetsgivarens högsta nivå och neråt i organisationen. Uppgifter kan både fördelas på namngivna personer eller på särskilda funktioner.

Kan högsta chefen i en verksamhet delegera Arbetsmiljöansvaret?

Det är arbetsgivaren som ytterst ansvarar för arbetsmiljön på arbetsplatsen. I praktiken innehar ledningen detta ansvar. De i sin tur har också möjlighet att delegera detta ansvar. Den högsta ledning har dock alltid kvar en skyldighet att fortlöpande bevaka att uppgiftsfördelningen fungerar.

Kan en arbetsgivare delegera bort sitt arbetsmiljöansvar?

Man kan alltså delegera arbetsrättsligt ansvar, men inte arbetsmiljöansvar. Om det sker på ett korrekt sätt kan det få straffrättsliga konsekvenser för den chef som ansvarar för de förebyggande arbetsmiljöuppgifterna där en olycka eller sjukdom drabbar en anställd.

Vem kan vara bas-U?

BAS-U – det viktigaste du behöver veta Byggherren är den som väljer vem som ska vara BAS-U i projektet. Även en juridisk person, alltså ett företag, kan vara BAS-U, men då måste byggherren utse en fysisk person som handläggare. BAS-U är en förkortning som står för byggarbetsmiljösamordnare för utförandet.

Kan man avsäga sig arbetsmiljöansvar?

Arbetsgivaren har alltid arbetsmiljöansvaret Även delar, exempelvis ansvaret för att ta hand om vassa nålar på ett sjukhus, kan delegeras. Avsäger man sig uppgiften ska man tydligt tala om det. Ansvaret trillar då uppåt i organisationen.

Vad innebär delegering av arbetsmiljöansvar?

Personalen ska inte bara veta vilka risker som kan finnas utan också kunna undvika riskerna. Arbetsgivaren har alltid ansvaret men kan fördela uppgifter i arbetsmiljöarbetet. En sådan fördelning bör vara tydlig så att alla vet vad som krävs av dem.

Vilka viktiga principer måste man iaktta om man vill fördela Arbetsmiljöuppgifter?

Fördelningen förutsätter att chefer har tillräckliga befogenheter och resurser, samt kunskaper och kompetens beträffande det systematiska arbetsmiljöarbetet. Alla måste veta vem som ska göra vad. Detta är en grundförutsättning för ett framgångsrikt, förebyggande arbetsmiljöarbete.

Kan VD delegera arbetsmiljöansvar?

Kan man som chef eller vd fördela delegera Arbetsmiljöuppgifter till någon underställd chef eller arbetsledare?

Share this post