Innehållsförteckning
- 1 Vad kan man göra för att förhindra vårdrelaterade infektioner?
- 2 Varför är det viktigt att förebygga vårdrelaterade infektioner?
- 3 Vad menas med vårdrelaterade sjukdomar?
- 4 Vad menas med endogen smitta?
- 5 Vad kan du som sjuksköterska göra för att minska risken för pneumoni hos en sängliggande patient?
- 6 Hur kan man förebygga pneumoni?
Vad kan man göra för att förhindra vårdrelaterade infektioner?
Vårdrelaterade infektioner kan och ska undvikas. Det kan göras genom att bland annat ha en hög följsamhet till hygienrutiner när det gäller handhygien, klädsel och städning. Tillgång till vårdhygienisk kompetens som till exempel hygiensjuksköterska, hygienläkare och smittskyddsläkare är också av stor betydelse.
Varför är det viktigt att förebygga vårdrelaterade infektioner?
Vårdrelaterade infektioner (VRI) förlänger vårdtiden, orsakar lidande för patienten och påverkar även både patientens och samhällets ekonomi. En stor del av vårdhygiens arbete idag handlar om att förebygga och minska antalet vårdrelaterade infektioner, som oftast orsakas av patientens egna hud – eller tarmbakterier.
Vad menas med vårdrelaterade infektioner ge exempel?
VRI är en förkortning av vårdrelaterad infektion. Det betyder att patienter som söker vård eller tar emot vård i sitt hem eller boende får en infektion. Exempel är lunginflammation, urinvägsinfektion eller sårinfektion.
Vad menas med vårdrelaterade sjukdomar?
En vårdrelaterad infektion (VRI) är enligt Socialstyrelsens definition en ”Infektion som uppkommer hos person under sluten vård eller till följd av åtgärd i form av diagnostik, behandling eller omvårdnad inom övrig vård och omsorg, eller som personal som arbetar inom vård och omsorg ådrar sig till följd av sin …
Vad menas med endogen smitta?
Endogen smitta Endogena infektioner orsakas av mikroorganismer från människans egen bakterieflora. I samband med vård, behandling eller undersökning, kan bakterierna hamna i vävnader där de inte hör hemma och orsaka infektioner.
Vilken betydelse har basala hygienrutiner för en patientsäker vård?
När händerna kommer i kontakt med föremål och andra personer fastnar mikroorganismer. De kan smitta oss när våra händer sedan kommer i kontakt med ögon, näsa eller mun. Vi kan också föra mikroorganismer vidare till andra. Det bästa och enklaste sättet att förebygga smittspridning är god handhygien.
Vad kan du som sjuksköterska göra för att minska risken för pneumoni hos en sängliggande patient?
Det är viktigt att patienten tycker att det känns bekvämt. Icke sängliggande patienter ska sitta bekvämt med stöd för armarna och benen. Om en sängliggande patient har mycket slem är det viktigt att hen får hjälp att ändra läge kontinuerligt. Även en passiv lägesändring aktiverar andningen.
Hur kan man förebygga pneumoni?
Hur kan jag förebygga lunginflammation?
- Vaccinera dig. Om du är över 65 och tillhör en riskgrupp bör du vaccinera dig.
- Tvätta händerna ofta och noggrant. Det skyddar mot luftburna smittämnen som kan orsaka lunginflammation.
- Skydda dig mot smitta.
- Sluta röka.
- Håll immunförsvaret starkt.