Blogga

Vad kan man odla i Norrland?

Vad kan man odla i Norrland?

Vad kan man odla i norr? De flesta grönsaker går att odla, särskilt om de förkultiveras och odlas under fiberduk. Kålväxter, purjo, selleri, gurka, squash m fl behöver för kultiveras. Selleri, purjolök och svartrot hinner inte bli lika stora som i södra Sverige.

Vad kan man odla i Jämtland?

– Ja, vi sår potatis, kålrot, hallon, lök, olika kryddor och blommor. Men att odla i Jämtland är inte det lättaste. – Det gäller att så flera olika sorter av varje växt. Sår man fem sorters potatis kanske två eller tre klarar sig.

Hur kan man odla i zon 7?

Alla perenner som betecknas som härdiga eller mycket härdiga överlever här i zon 7-8. Pioner, höstflox, riddarsporrar, dagliljor, nävor, fingerörter, vivor, funkia, daggkåpa, kvanne, backtimjan, jättevallmo, aklejor, isop, astilbe, stjärnflocka − listan kan göras lång på växter som trivs i min trädgård.

Vad kan man odla i Norrbotten?

Förutom gräset så odlar bönderna också spannmål som korn och havre, samt potatis, morötter, andra grönsaker, jordgubbar och vinbär. Det finns flera fördelar med att odla i Norrbotten, det kalla klimatet och många soltimmar gör nämligen att det blir smakrikare mat och mindre angrepp av skadeinsekter.

Vad kan man odla i Västerbotten?

Vall odlas på ungefär 75% av all åkermark i Västerbotten. Den spannmål som odlas är främst korn och havre, som används som mat till våra djur. En del bönder odlar även potatis och grönsaker. Det kalla klimatet och många soltimmar gör att det blir mindre skadeinsekter och smakrikare mat.

Vad kan man odla i fjällen?

* Man kan täcka känsliga växter vintertid med granris eller löv. Rotsaker växer ofta bra och får samsas med olika potatissorter i potatislandet. Flera rosor är härdiga i hela landet, det vill säga till zon 8, och är dessutom vanliga i lappländska trädgårdar.

Vilken zon är Jämtland?

Jämtland är ett av Sveriges 25 landskap. Det ligger i Norrland, i växtzon VI-VIII. I landskapet råder ett kallt klimat och det kommer mycket snö om vintrarna.

Vilken zon bor jag i?

Nu kan du få hjälp att hitta din växtzon på zonkartan. Skriv in ditt postnummer så får du fram vilken zon du hör till och kan enkelt se hur gränserna är dragna. Zon I finns i landets mildaste delar och zon VIII i de kärvaste regionerna. Ju högre zontal som anges på en växt, desto härdigare anses den alltså vara.

Vad kan man odla i zon 8?

Vad växer i zon 8?

Zon 7-8. Norrlands inland längs med fjällregionen, från Torne älv i norr ner till Dalarna i söder. För att få en blommig trädgård ska du i de högsta zonerna satsa på perenner. De flesta perenner trivs utmärkt i hela Sverige eftersom de övervintrar under jord och skyddas av snötäcket.

Vilka Växtzoner finns i Sverige?

Sverige är indelat i åtta odlingszoner och med hjälp av zonkartan kan du se i vilken odlingszon din trädgård ligger. Zon I finns i landets mildaste delar och zon VIII i de kärvaste regionerna. Ju högre zontal som anges på en växt, desto härdigare anses den alltså vara.

Share this post