Blogga

Vad kan man se pa stjarnhimlen?

Vad kan man se på stjärnhimlen?

Aktuellt på stjärnhimlen

  • Merkurius ligger så nära solen att den bara syns några veckor per år i skymningen eller gryningen.
  • Venus kallas ibland för morgonstjärnan eller aftonstjärnan, men trots dessa namn är det en planet och lyser alltså inte av sig själv.

Vad studerar man inom astronomin och varför gör man det?

En astronom är en vetenskapsman som forskar inom astronomi som huvudsaklig inriktning, dvs studerar stjärnor och galaxer samt olika fenomen i universum. Astronomi är bland de äldsta av alla vetenskaper och ett modernt vetenskapligt område inom fysiken.

Vad gör en astrolog?

Astrologi (inkl. horoskop) är en lära och en metod – spådomskonst – som går ut på att förutsäga en människas framtida öde (samt ibland personlighet) med hjälp av hur himlakropparna rör sig på himlavalvet. Enligt astrologin har himlakropparnas rörelser inflytande över våra liv på jorden.

Vilka tror på astrologi?

I övrigt verkar yngre kvinnor vara mer benägna att tro på astrologi. Den egna undersökningen pekar även på ett visst samband angående ålder och utbildningsnivå, men sammantaget med tidigare forskning kan det anses att astrologi är ett fenomen som talar till människor från alla åldersgrupper och utbildningsnivåer.

På morgonhimlen tronar Lejonet högt i söder, medan Orion och Oxen är på väg ned i väster. På östra himlen stiger den röda jättestjärnan Arcturus i Björnvaktaren. Kröker vi nacken hittar vi Karlavagnen rakt upp mot zenit.

Hur görs en stjärnkarta?

Astronomer delar in stjärnhimlen i ett rutnät för att underlätta användning. De används för att identifiera astronomiska objekt såsom stjärnor, stjärnbilder och galaxer. Historiskt har de använts för navigation sedan civilisationens gryning.

Detta kan du se på stjärnhimlen nu En klar natt kan du se omkring 5 000 stjärnor med blotta ögat. Utan någon utrustning kommer du också att kunna se de flesta av solsystemets planeter. Du kan se lavaslätter och meteorkratrar på månen. Och Andromedagalaxens kärna – 2,5 miljoner ljusår bort.

Share this post