Blogga

Vad kan man se vid ultraljud pa hjartat?

Vad kan man se vid ultraljud på hjärtat?

Du får ligga med bar överkropp på en brits i vänster sidoläge och med ett vanligt EKG uppkopplat. En ultraljudsgivare förs över bröstkorgen och vi ser bilder av hjärtat och dess rörlighet på en bildskärm. Med hjälp av dessa bilder gör vi mätningar. Undersökningen är ofarlig och utan obehag.

Ultraljud (ekokardiografi) Ultraljud sänds genom hjärtat och de reflekterande ljudvågorna omvandlas till bilder i en dator. Bilderna visar hur hjärtats väggar och klaffar ser ut, och hur hjärtat pumpar. Undersökningen kan också visa in- och utflödet av blod från hjärtat och flödet genom klaffarna.

Hur vet man att det är hjärtat som gör ont?

Man kan uppleva plötsliga andningssvårigheter med eller utan smärta. Svimning, kallsvettningar, illamående eller yrsel, ofta kopplat med smärta eller tryck i bröstet, är vanligt. Smärtan kan vara i flera timmar. Extrem trötthet under flera veckor kan förebåda hjärtinfarkt, framförallt hos kvinnor.

Hur vet man om ens hjärta är friskt?

Det går också att mäta hur mycket blod hjärtat kan tömma under ett hjärtslag. Mätvärdet brukar kallas EF. Det går även att se hur hjärtklaffarna ser ut och hur de fungerar. Undersökningen görs av hjärtspecialister eller kliniska fysiologer på de flesta sjukhus och vissa specialistmottagningar.

Kan man ha ont i hjärtat?

Ont i bröstet beror ofta på att musklerna i bröstkorgen är överansträngda. Psykisk spänning kan också göra att du känner obehag i bröstet. Ibland kan bröstsmärtor bero på något allvarligt som kärlkramp eller hjärtinfarkt. Ring 112 om du får en stark smärta i bröstet som inte går över inom 15 minuter.

Hur många slag slår hjärtat hos vuxna?

Hjärtat slår vanligtvis 50–100 slag per minut hos vuxna. När du anstränger dig fysiskt slår hjärtat slår fortare och du känner hjärtats bultande slag. Hjärtat kan också slå snabbare om du bli rädd eller stressad. Stress är en vanlig orsak om du får extra hjärtslag och hjärtklappning.

Vad är ett extra hjärtslag?

Det kan antingen kännas regelbundet eller oregelbundet. Extraslaginnebär att ditt hjärta slår ett extra hjärtslag tätt efter det föregående slaget. Därefter blir det en kort paus då hjärtat fylls på med blod. Nästa vanliga hjärtslag blir därför lite kraftigare och det kan kännas som att hjärtat hoppar till.

Hur kan man sätta fart på hjärtat?

Stress, oro och att man är uppjagad kan sätta fart på hjärtat. Liksom en hastig språngmarsch till bussen du inte vill missa eller våndan inför att tala inför en större publik. Blir du rädd eller hamnar i fara kan det kännas som talesättet att man har hjärtat i halsgropen. Även lindriga åkommor som feber, smärta och blodbrist kan ge hjärtklappning.

Share this post