Innehållsförteckning
Vad kan ojämlikhet leda till?
En stor mängd forskning visar att det finns starka samband mellan ojämlikhet och försämrad folkhälsa i form av fetma, depression och ångest. Även kortare livslängd, ökad barnadödlighet, fler våldsbrott och avhopp från skolan kan härledas till ojämlikheter i samhället.
Vilka åtgärder föreslog kommissionen för jämlik hälsa?
Kommissionen betonar i betänkandet betydelsen av mer jämlika uppväxtvillkor, kunskaper, arbete och försörjning. Ojämlikheten i hälsa börjar således inte med levnadsvanorna, och kan inte lösas enbart i hälso- och sjukvården menar kommissionen.
Hur påverkar ojämlikhet hälsa?
Ojämlikhet i hälsa kan forma socialt bestämda handlingsmönster och brist på resurser tenderar att i sig påverka människors beslut. Ett exempel är att sämre livsvillkor under barndomen, socialt eller ekonomiskt, ofta innebär sämre förutsättningar för en god kognitiv, social och emotionell utveckling.
Vilka åtgärder föreslog kommissionen för jämlik hälsa för att fler människor i Sverige ska kunna uppleva en psykisk hälsa?
Enligt kommissionen är några kärnverksamheter särskilt viktiga: en jämlik barn- och mödrahälsovård, en likvärdig förskola av hög kvalitet, en bra skola, minskade hinder för inträde på arbetsmarknaden samt arbetsmiljöarbete för dem som arbetar och hälsofrämjande vårdmöten.
Varför tillsattes kommissionen för jämlik hälsa?
I juni 2015 tillsatte regeringen en kommission för jämlik hälsa med uppdrag att lämna förslag till hur hälsoklyftorna i samhället ska minska för att nå regeringens mål om att påverkbara hälsoklyftor ska slutas inom en generation. I juni 2017 presenterades Kommissionen för jämlik hälsas slutbetänkande.
Hur visar sig ojämlikhet i hälsa?
Ojämlikhet i hälsa skapas av att olika grupper i samhället, till exempel kvinnor och män eller olika socioekonomiska grupper, har systematiskt olika livsvillkor, levnadsförhållanden och levnadsvanor. Detta påverkar risken för både smittsamma och icke smittsamma sjukdomar.
Hur kan man minska ojämlikhet?
Säkerställa lika möjligheter och minska förekomsten av ojämlika utfall, bland annat genom att avskaffa diskriminerande lagstiftning, politik och praxis och främja lagstiftning, politik och åtgärder av lämpligt slag i detta hänseende.
Vad är ekonomisk jämlikhet?
Ekonomisk jämlikhet är avgörande för att vi ska få ett jämställt samhälle där ingen part är beroende av den andra enbart beroende på den andres kön. Allt ifrån till lån- och boendefrågor bör alltså ses genom ett genusperspektiv. Hit inkluderas givetvis även löner och lönesättning män och kvinnor emellan.