Innehållsförteckning
Vad kännetecknar nekrotisk vävnad i ett sår?
Nekrotisk vävnad eller sårskorpa består av en ansamling av döda celler, vävnader och cellrester. Borttagning av sårskorpan genom lämpliga debrideringstekniker (kirurgiska eller medicinska) är en förutsättning för sårläkningsprocessen att starta. Blödningen är ett resultat av ischaemia.
Vad bör du tänka på vid Sårodling?
Om sårodling är ordinerad tas prov för odling efter rengöringen av såret och innan eventuell antibiotika ges. Odlingen tas alldeles innanför sårkanten eller djupt i sårets botten. Vissa mikrobiologer rekommenderar att man stryker i Z-liknande rörelser över sårytan.
Vad gör man åt sår som inte läker?
Kontakta en vårdcentral om du får något av följande besvär: Du får ett sår på foten eller benet som inte läker inom sex veckor. Du har kärlkramp i benen och får samtidigt ett sår. Huden runt ett sår blir rödare, missfärgad eller irriterad och svullen.
Hur får man sår att läka?
Det viktigaste är att hålla rent Allra viktigast för att få ett litet sår att läka bra är att se till att det är rent. Små sår är alltid mer eller mindre smutsiga. Det kan till exempel finnas jord, grus och annan smuts i såret om du har fått ett skrubbsår. Därför ska du rengöra såret noggrant.
Vad kännetecknar ett svårläkt sår?
Ett sår räknas som svårläkt om det inte läker på sex veckor. Ingen vet hur många äldre som drabbas, men det är många – och det kommer att bli fler. År 2030 beräknas var fjärde svensk vara 65 år eller äldre. Dessutom blir en av de bakomliggande orsakerna, diabetes, allt vanligare.
Vad gör man med ett sår som varar?
Ibland blir såret infekterat Du ska i första hand försöka tvätta såret igen ett par till tre gånger om dagen, låta lufttorka och därefter täcka det med ett rent förband. Du ska kontakta en vårdcentral om tecknen på infektion inte går över eller i stället blir värre och du får feber.