Blogga

Vad kostar det att kora egen bil i tjansten?

Vad kostar det att köra egen bil i tjänsten?

Ersättningar för bil i tjänsten Arbetsgivaren kan ersätta dig med 18:50 kronor per körd tjänstemil skattefritt. Detta är ett schablonbelopp som skatteverket har fastställt och som är tänkt att täcka utgifter för bensin och andra kostnader som tillkommer, till exempel slitage.

Måste man använda egen bil i tjänsten?

Om du jobbar som säljare eller av andra orsaker måste köra bil i tjänsten kanske det känns smidigast att du kör din egen bil, om du har en. Men du har ingen skyldighet att använda din egen bil om ni inte kommit överens om det, tvärt om bör arbetsgivaren i första hand ge dig tillgång till tjänstebil eller hyrbil.

Vad kostar det att köra en mil med bil?

Reparationskostnader tillsammans med driftkostnader bidrar till att tumregeln är att priset per mil ligger mellan 20 och 35 kronor. Den största kostnaden är värdeminskningen, därefter kommer drivmedlet.

Är det moms på fakturerad milersättning?

Det spelar alltså ingen roll vilken momssats som står på kvittot/fakturan, du fakturerar med den momssats som du brukar. Vid fakturering av milersättning är det 18,50 kronor/mil som är skattefritt. Det hindrar dock inte från att fakturera ett annat belopp, det får du komma överens om med kunden.

Hur mycket får man tillbaka för resor till jobbet?

Hur mycket du kan dra av för dina resor beror på vilket transportslag du använder. För bilresor är det möjligt att dra av 18,50 kronor per mil. Om du har förmånsbil är avdraget 9,50 kronor för bensindrivna bilar, ladd hybrider och elbilar och 6,50 kronor för dieselbilar.

Kan arbetsgivaren kräva att man använder egen bil i tjänsten?

Det finns inga skrivna skyddsavtal om användning av privat bil i tjänsten. Har arbetsgivaren rätt att kräva att jag ska använda privat bil i tjänsten? SVAR: Arbetsgivaren kan kräva att du ska använda egen bil i tjänsten, men det brukar framgå när man söker arbetet.

När införs nya reseavdraget?

Under våren kommer sedan Finansdepartementet att remittera ett förslag på hur nivåerna i reseavdraget kan förstärkas. Tanken är att de nya reglerna, dvs. både modellen för ett nytt regelverk och de förstärkta nivåerna, ska träda i kraft den 1 januari 2023.

Share this post