Innehållsförteckning
- 1 Vad krävs för att få Korttidspermittera?
- 2 Vem kan ansöka om permittering?
- 3 Hur ansöker man om Korttidspermittering?
- 4 Vad är korttidsarbete?
- 5 Vad innebär det att en arbetsgivare kan få stöd från staten för att införa korttidsarbete?
- 6 Vilken lön erhåller du vid korttidsarbete?
- 7 Får man anställa under permittering?
- 8 Vad gäller vid permittering?
- 9 Vem kan bli permitterad?
- 10 Vem betalar lönen vid Permittering?
- 11 Vilka anställda omfattas av Korttidspermittering?
- 12 Hur länge gäller stödet för Korttidspermittering?
Vad krävs för att få Korttidspermittera?
Det är upp till arbetsgivaren att bestämma om införande av korttidspermittering och hur länge personalen ska korttidspermitteras. Det kräver dock att förutsättningarna för korttidspermitteringen framgår av ett lokalt kollektivavtal eller av ett avtal med minst 70 % av personalen (ifall kollektivavtal saknas).
Vem kan ansöka om permittering?
Vilka företag kan använda stödet? Alla arbetsgivare, med undantag för vissa offentliga aktörer, kan få stöd vid korttidsarbete. Arbetsgivare som omfattas är exempelvis aktiebolag, föreningar och stiftelser. Ensamföretagare i enskild firma kan inte få stödet eftersom de inte är anställda.
Hur ansöker man om Korttidspermittering?
Om ditt företag ansöker om korttidsstöd för första gången under 2021 och har en lönesumma på minst 400 000 kr under jämförelsemånaden april, ska du i ansökan bifoga ett yttrande från en revisor. Yttrandet ska vara skriftligt undertecknat av en auktoriserad eller godkänd revisor eller ett registrerat revisionsbolag.
När kan man ansöka om Korttidspermittering?
Ansökan om stöd för korttidsarbete 2021 öppnar den 29 mars 2021. När ansökan öppnar kommer det vara möjligt att söka stödet retroaktivt från den 1 december 2020. Arbetsgivare som skickar in en ansökan i mars/april kan maximalt söka stöd för 1 dec 2020-31 maj 2021 vid ansökningstillfället.
När kan man ansöka om Korttidspermittering 2021?
Om du vill söka stöd för korttidsarbete i december 2020 enligt 2021 års regler måste ansökan lämnas in senast den 30 april 2021. Jämförelsemånaden fungerar som en kontrollmånad för att avgöra vilka anställda på ett företag som arbetsgivaren har rätt att söka stöd för.
Vad är korttidsarbete?
Korttidsarbete en överenskommelse mellan fack och arbetsgivare om att anställda under en begränsad tid ska kunna gå ner i arbetstid och lön med anledning av en ekonomisk kris. Sedan november 2013 finns i lag (2013:948) om stöd vid korttidsarbete möjlighet för regeringen att utfärda föreskrifter om korttidsarbete när det råder en synnerlig djup
Vad innebär det att en arbetsgivare kan få stöd från staten för att införa korttidsarbete?
Det innebär att en arbetsgivare, efter godkännande från Tillväxtverket, kan få stöd från staten för att införa korttidsarbete av anställda under perioden 16 mars-31 december 2020.
Vilken lön erhåller du vid korttidsarbete?
Vid korttidsarbete, där arbetstiden minskas till 80 %, 60 %, 40 % eller 20* %, så erhåller du 96 %, 94 %, 92,5 respektive 88 % av din lön oavsett vilken lönenivå du har. Det är enbart arbetsgivarens ersättning från staten som minskar för löner över 44.000 kronor.
Hur skyddas korttidsarbetet av statligt stöd?
Att korttidsarbetet omfattas av statligt stöd har flera fördelar. Din sjukpenninggrundande inkomst (SGI) skyddas, trots att du går ner i inkomst, och tiden med korttidsarbete kommer att räknas som överhoppningsbar vid framtida behov av a-kassa.
Kan man Korttidspermittera delar av personalen?
Samma princip gäller om du är deltidsanställd och blir korttidspermitterad. Du kan arbeta extra hos en annan arbetsgivare under den tid du inte står till förfogande hos din ordinarie arbetsgivare som korttidspermitterat dig.
Får man anställa under permittering?
Det behövs tydligare regler för vad arbetsgivare får göra vid korttidspermitteringar. Det menar flera fackförbund, som ser att företag tar in ny personal när efterfrågan ökar istället för att låta den ordinarie, permitterade, personalen arbeta mer.
Vad gäller vid permittering?
Vanligtvis har en permitterad anställd rätt till samma lön som han eller hon har vid arbete. Detta gäller dock inte om arbetet är säsongsbetonat eller av andra anledningar inte är sammanhängande till sin natur. Rätten till samma lön och förmåner kan dock avtalas bort i ett kollektivavtal.
Vem kan bli permitterad?
Alla arbetsgivare, med undantag för vissa offentliga aktörer, kan få stöd vid korttidsarbete. Arbetsgivare som omfattas är exempelvis aktiebolag, föreningar och stiftelser. Ensamföretagare i enskild firma kan inte få stödet eftersom de inte är anställda. Det finns andra stöd för enskilda firmor.
Vem får Korttidsstöd?
Om ditt företag ansöker om korttidsstöd för första gången under 2021 och har en lönesumma på minst 400 000 kr under jämförelsemånaden april, ska du i ansökan bifoga ett yttrande från en revisor.
Vad gäller vid Permittering Byggnads?
Arbetsgivaren måste dock betala dig en permitteringslön. Hur hög permitteringslönen är beror på vilket avtal som gäller på arbetsplatsen, men den är oftast lägre än din vanliga lön. Innan arbetsgivaren beslutar om att permittera personal måste hen förhandla med en MB-grupp, kontaktombud eller berörd Byggnadsregion.
Vem betalar lönen vid Permittering?
Arbetsgivaren betalar lite mindre i lön för den tiden den anställde inte arbetar. Staten betalar stöd för en stor del av lönen för den tid som den anställde inte arbetar. Anställda kan i huvudsak göra vad de vill under den tid de är arbetsbefriade men måste infinna sig på arbetsplatsen om arbetsgivaren beordrar det.
Vilka anställda omfattas av Korttidspermittering?
Vilka anställda omfattas av stödet för korttidsarbete (korttidspermittering)? – Korttidsarbete (korttidspermittering) omfattar inte nyanställda, utan bara dem som var anställda i företaget tre månader före Tillväxtverkets godkännande. Definition: Korttidsarbete och korttidspermittering har samma betydelse.
Hur länge gäller stödet för Korttidspermittering?
För att använda korttidsarbete måste både arbetsgivare och arbetstagare vara överens om det. Från och med den 1 oktober 2021 gäller det ordinarie systemet för stöd vid korttidsarbete. Det tillfälligt förstärkta stödet för korttidsarbete upphörde att gälla den 30 september 2021.