Blogga

Vad menas med de globala malen?

Vad menas med de globala målen?

Globala målen är den mest ambitiösa agendan för hållbar utveckling som världens länder någonsin antagit och finns till för att uppnå fyra fantastiska saker till år 2030: Att avskaffa extrem fattigdom. Att minska ojämlikheter och orättvisor i världen. Att främja fred och rättvisa. Att lösa klimatkrisen.

Vad handlar globala målet 12 om?

Främja hållbara konsumtions- och produktionsmönster En hållbar konsumtion och produktion innebär en effektiv användning av resurser, hänsyn till ekosystemtjänster som är nödvändiga för försörjningen samt minskad påverkan från farliga kemikalier.

Vad menas med att konsumera hållbart?

FN definierar den så här:”En utveckling som tillfredsställer dagens behov utan att äventyra kommande generationers möjligheter att tillfredsställa sina behov.” En hållbar konsumtion – socialt, ekonomiskt och miljömässigt – är ett av FN:s globala mål.

Hur påverkar globaliseringen ekonomin?

Även om globalisering leder till generellt ökat välstånd och att även fattiga länder blir rikare så kan också globaliseringen leda till att globala orättvisor ökar. Fattiga länder dit företagen flyttar sin produktion kan bli fastlåsta i att leverera billiga varor som den rika världen kan konsumera.

Hur arbetar man med de globala målen?

Mål 8 handlar om att alla människor ska ha ett arbete med goda arbetsvillkor och främja en inkluderande ekonomisk tillväxt. Läs delmålen och hur FN arbetar med mål 8. Mål 9 handlar om att bygga motståndskraftig infrastruktur, främja en inkluderande industrialisering samt uppmuntra nya innovationer.

Vad kan ni göra för att bidra till att mål 12 uppfylls?

Delmål

  • 12.1 Implementera det tioåriga ramverket för hållbara konsumtions- och produktionsmönster.
  • 12.2 Hållbar förvaltning och användning av naturresurser.
  • 12.3 Halvera matsvinnet i världen.
  • 12.4 Ansvarsfull hantering av kemikalier och avfall.
  • 12.5 Minska mängden avfall markant.

Varför konsumera hållbart?

Det gör att mindre klimatförstörande gaser släpps ut. Det gör också att fler skogar kan bevaras, att mängden plast som hamnar i haven minskar, att sopbergen krymper och att färre cancerframkallande, giftiga och hormonstörande ämnen släpps ut i naturen och i våra hem.

Varför ska vi konsumera hållbart?

I början av april gör vi i Sverige slut på vår årliga ranson av jordens resurser. Resten av året tar vi från människor i andra delar av världen och från våra barn och barnbarn. Om alla levde som vi skulle det behövas tre jordklot till.

Share this post