Blogga

Vad orsakar matsvinn?

Vad orsakar matsvinn?

En av orsakerna till matsvinn och förluster på gården är butikers och konsumenters höga krav på produkternas kvalitet och utseende. Men det kan också bero på faktorer som är svåra att undvika, som väder eller skadedjursangrepp.

Vad händer om vi slänger mat?

Matsvinnet i Sverige står för 500 000 ton växthusgaser, det motsvarar ungefär lika mycket gas som 200 000 bilar släpper ut per år. Innan ens livsmedlen har hamnat i soporna har det bidragit till koldioxidutsläpp, produktionen av den delen mat som årligen hamnar i soporna motsvara drygt 2 miljoner ton koldioxid.

Vad innebär hållbar mat?

En hållbar produktion och konsumtion av mat omfattar många olika områden, till exempel energianvändning, vatten, växtnäring, växtskyddsmedel, djurskydd, djurhälsa, utsläpp av växthusgaser, den biologiska mångfalden, bidrag till estetiska värden i landskapet och en rimlig ersättning till dem som producerar maten.

Är livsmedel mat?

Mat är en substans som intages av organismer för att få i sig näring och syftar vanligen på de näringsmedel som människor äter, kallad livsmedel. Mat är oftast av animaliskt eller vegetabiliskt ursprung, men flera undantag finns.

Vart hamnar matsvinnet?

Matavfall uppstår i hela livsmedelskedjan Onödigt matavfall kallas ofta matsvinn, det finns även matsvinn som inte klassas som matavfall och därmed inte ingår i Naturvårdsverkets statistik för matavfall. Matavfall slängs både tillsammans med annat avfall i restavfallet (soppåsen) och hälls ut i avloppet.

Varför slängs det så mycket mat?

Kanske slänger vi ibland mat av gammal vana, utan att reflektera. Exempel på orsaker till varför vi slänger mat: Mat finns i överflöd, lättillgänglig och till ett förhållandevis lågt pris. Maten som slängs är lätt att ersätta och de flesta har råd.

Hur äter man hållbart?

Fyra sätt att äta för en levande planet

  1. ÖKA – ät mer från växtriket! Linser, bönor, ärtor, rotfrukter och mörkgröna bladgrönsaker innehåller gott om näringsämnen och protein.
  2. MINSKA – ät mindre men bättre kött.
  3. VÄLJ – svenskt, certifierat eller miljömärkt.
  4. SLUTA – släng ingen ätbar mat.

Share this post