Blogga

Vad skapar dyslexi?

Vad skapar dyslexi?

Vad är läs- och skrivsvårigheter/dyslexi? uppstå på grund av syn- eller hörselproblem, kulturell och språklig understimulering, språkstörning, bristfällig undervisning, emotionella problem, bristande kunskaper i svenska språket (när ett annat språk är modersmålet), men också på dyslexi.

Vad gör man om man har dyslexi?

Om du som är vuxen har svårigheter att läsa eller skriva och behöver stöd eller hjälp kan du vända dig till din vårdcentral eller till en patientförening för personer med dyslexi, som till exempel Svenska Dyslexiföreningen eller Dyslexiförbundet.

Vad är symtomen för en dyslektiker?

Det vanligaste symtomen för en dyslektiker är: 1 Att man läser väldigt långsamt och ofta stannar upp mitt i texten. 2 Läser för hastigt och oftast fel. 3 Kastar om bokstäver i vissa ord. 4 Utelämnar ord helt. 5 Har stora svårigheter med stavning.

När upptäcks dyslexi?

Dyslexi upptäcks oftast i förskola eller tidig skolålder. Dyslexi kan inte botas men hjälpmedel kan underlätta tillvaron för de drabbade. Dyslexin kan minska genom träningsprogram. En dator med rättstavningsprogram kan vara ett bra hjälpmedel och en så kallad läslinjal kan göra det lättare att följa texten.

Hur gör man utredning av dyslexi?

Utredning. Kartläggning och utredning av dyslexi kan göras av speciallärare, specialpedagog, dyslexipedagog, logoped eller psykolog som har kunskap om dyslexi. Syftet är att komma fram till vilka åtgärdsprogram och anpassningar som behövs. Hjälp och stöd.

Hur kan du söka stöd för ditt barn med dyslexi?

Om du är vuxen och behöver stöd eller hjälp kan du kontakta en vårdcentral eller en patientförening för personer med dyslexi, till exempel Dyslexiförbundet eller Svenska Dyslexiföreningen. Kontakta barnets lärare och elevhälsan om du tror att ditt barn har dyslexi. Du kan söka stöd hos andra föräldrar till barn som har dyslexi.

Share this post