Blogga

Vad star fargkoderna for?

Vad står färgkoderna för?

De första 4 siffrorna står för nyans. De två första visar hur mörk färgen är, svartheten i procent. De andra två siffrorna står för kulörtheten, hur mycket färgpigment som är i, ej svart eller vitt. Bokstäverna står för kulören och är på engelska.

Hur vet man om en färg är varm eller kall NCS?

Enkelt uttryckt om man ser till de tre grundfärgerna som är blått, gult, rött så är blått en kall färg medan rött och gult är varma. Man väljer ibland att ta med grön i sammanhanget och den hjälper oftast till att få en kulör åt det kallare hållet.

Vilka färger gillar barn?

Skarpa färger som rött och blått gillar de flesta, men även lila är en favorit. Och glöm inte att låta barnen få måla och rita med färger också, det kan minska både oro och stress och göra barnen glada. Så våga tänka skarpa färger och stora kontraster när du ska inreda barnens rum.

Vad står Y20R för?

ex. 2030-Y20R: Först anges Nyansen. De två första siffrorna (20) anger svärtan och de följande två (30) anger kulörstyrkan (100% -20% -30% resulterar i 50% vithet). Prover målades upp på 1990-talet – men dessa har oftast gulnat och därför finns ingen exakt likare idag.

Vilka färger är varma enligt NCS färgskala?

Röd, orange och gul är varma färger – den varmaste är gul. En varm färg på väggarna får rummet att upplevas mindre och skapar en välkomnande känsla. Alla varma kulörer innehåller en andel gult eller rött.

Hur läser man färgkoder?

Den första delen av koden 1050 beskriver den aktuella färgens nyans. Den har 10% svarthet och 50% kulörthet (färgstyrka). Resten upp till 100% utgör vitheten; 100- 10- 50= 40, dvs färgen har 40% vithet. Kulörtonbeteckningen R90B kan beskrivas utifrån färgcirkeln.

Vilka färger ser små barn?

Små barn uppskattar ljusa och glada färger, gärna färger som är i kontrast till varandra. Skarpa färger som gult, rött och blått är tydligare för barnet. När barn är mellan en och två månader gamla kan de se färger lika bra som vuxna kan.

Share this post