Innehållsförteckning
Vad talar för eller emot en förlikning?
I indispositiva mål såsom tvister om vårdnad av barn eller äktenskap är alltså förlikning om saken inte tillåten. En förlikning innebär att parterna i ett tvistemål kommer överens, vilket ger dem större frihet att bestämma över hur tvisten ska föras. Förlikningen kan ske med hjälp av domstolen eller utanför domstolen.
Hur fungerar en förlikning?
En förlikning kan ske både med eller utan domstolens hjälp. Om förlikningen sker med hjälp av domstolen görs den i samband med en muntlig förberedelse, och då stadfäster domaren förlikningen direkt genom en dom, utan att ärendet behöver gå vidare till huvudförhandling.
Kan man överklaga en förlikning?
Det är fortfarande inte säkert att det blir någon prövning av frågan. För att det ska ske måste Svea Hovrätt bevilja prövningstillstånd. Men det går att överklaga själva stadfästelsen, även om det inte är så vanligt. – Jag tror att det är väldigt ovanligt att man överklagar stadfästa förlikningar över huvud taget.
Vilka tvistemål är Indispositiva?
Indispositiva tvistemål Till skillnad från dispositiva tvistemål är det inte tillåtet för parterna att lösa tvisten genom en förlikningsförhandling. Om tvisten gäller något som rör parternas familjeförhållande brukar sådana tvister oftast vara indispositiva.
Vad menas med Indispositiva tvistemål?
I ett indispositivt tvistemål har nämligen staten ansett sig ha ett sådant intresse i saken att förlikning inte anses lämpligt. Faderskapsmål och mål om äktenskapsskillnad är exempel på indispositiva tvistemål. En del dispositiva tvistemål kan avgöras i förenklad form, ett så kallat “förenklat tvistemål”.
Vad är ett förlikningsavtal?
Förlikning och förlikningsavtal innebär att parterna i en tvist kan komma överens om hur tvisten ska lösas istället för att domstolen ska avgöra målet genom en huvudförhandling i domstol.