Blogga

Vad vet vi om hjarnan?

Vad vet vi om hjärnan?

Hjärnan är inblandad i det mesta vi gör, känner och upplever. Det är den som ger oss vår personlighet och våra känslor. Det är hjärnan som gör att vi har ett medvetande, att vi kan tänka och att vi kan minnas. Hjärnan kontrollerar också kroppens funktioner, till exempel våra sinnen och rörelser.

Hur kan man bli Neurobiolog?

En väg är genom att utbilda dig till läkare först och specialisera sig på forskning av hjärnans funktion efter läkarutbildningen. En annan väg ligger via kandidatprogrammet i biologi, 3 års heltidsstudier med påbyggnadsutbildning – masterprogrammet, 2 års heltidsstudier som riktar sig mot neurobiologi.

Är Hjärnfonden trovärdig?

FRII:s ledord är respekt, öppenhet, trovärdighet och kvalitet. Hjärnfonden uppfyller kraven i den kvalitetskod som FRII iförde 2009 för sina medlemmar i syfte att öka transparens och öppenhet. I enlighet med FRII:s krav redovisar Hjärnfonden resultat, strategier och uppföljning i en effektrapport (PDF).

Vad händer i hjärnan när vi rör på oss?

Rörelse hjälper hjärnceller att bildas Hjärnceller dör och nybildas ständigt. En mängd olika forskningsresultat relateras som bevisar att fysisk aktivitet är det effektivaste sättet att omforma hjärnan. Författaren beskriver på ett målande och lättfattligt sätt hur rörelse fungerar för att påverka t.

George W Bush döpte 1990-talet till ”hjärnans decennium”, och tjugohundratalets första hundra år har av framstående forskare korats till ”hjärnans sekel”. Faktum är att hela 90 procent av vad vi vet om hjärnan har vi lärt oss de senaste 20 åren. Och listan över dessa är imponerande.

När fungerar hjärnan som bäst?

Det finns till exempel studier som visar att när på dagen vi utför uppgifter förklarar så mycket som 20 procent av variationen av våra prestationer. De flesta tänker bäst – mest analytiskt – runt kl 12 på dagen för att därefter hamna i en rejäl svacka på eftermiddagen.

Vilka symtom ses vid skador på motoriskt centrum i hjärnan?

Neurologiska symtom: kraftig huvudvärk, svårigheter att tala eller svälja, dubbelseende, känselbortfall eller förlamningar i armar, ben eller i ansiktet.

Share this post