Blogga

Var gar gransen for osteoporos?

Var går gränsen för osteoporos?

Utifrån detta koncept har WHO definierat två gränser: Osteopeni när patienten ligger mellan 1 och 2,5 SD under medelvärdet för referensen. Osteoporos när patienten ligger 2,5 SD eller mer under medelvärdet för referensen. Begreppet ”manifest osteoporos” innebär en bentäthet under −2,5 SD samt benskörhetsfraktur.

Hur gör man en bentäthetsmätning?

Inför undersökningen får du ta av dig metallföremål och kläder som innehåller metall. Därefter får du ligga ned på en brits och med hjälp av en sorts röntgenteknik mäter vi bentätheten i skelettet. Oftast mäts bentätheten i höften och i ländryggen, ibland mäter vi även andra delar av kroppen.

Kan man bli frisk av benskörhet?

Kombinerad behandling vid osteoporos är effektiv Effektiv osteoporosbehandlingen är heltäckande och sker genom en kombination av bra medicinsk behandling och icke farmakologisk behandling som sjukgymnastik, fallprevention samt dietistkontakt.

Vad är normal bentäthet?

Normal bentäthet: Mätvärdet ligger högst 1 standardavvikelse under medelvärdet för unga vuxna i samma population. Minskad bentäthet: Mätvärdet ligger mellan 1 och 2,5 standardavvikelser under medelvärdet för unga vuxna i samma population.

Hur vet man att man är Benskör?

Den vanligaste metoden att mäta bentäthet är en form av röntgenteknik som kallas DEXA. Vid undersökningen mäts bentätheten på ett eller två ställen på skelettet, till exempel höften eller ländryggen. Sedan jämförs ditt mätvärde med normalvärdet i den åldersgrupp som du tillhör.

Vad ska man äta om man har benskörhet?

Mejeriprodukter innehåller kalcium som är lätt för kroppen att ta till sig och är även rika på protein och spårämnen som är bra för benhälsan. Fisk med mjuka ben, som sardiner och lax är också bra kalciumkällor, liksom grönsaker som broccoli, grönkål och bok choy, och nötter, apelsiner, aprikoser och torkade fikon.

Hur blir man Benskör?

Orsaker till benskörhet Benskörhet kan också uppkomma på grund av långvarig användning av vissa läkemedel, till exempel kortisontabletter, cellgiftsbehandling, sköldkörtelhormon och läkemedel mot epilepsi. Benskörhet kan också uppstå utan bakomliggande sjukdom. Riskfaktorer för benskörhet är bland annat: hög ålder.

Share this post