Blogga

Var hittar man forordningar?

Var hittar man förordningar?

Svensk författningssamling är alla lagar och förordningar tillsammans. I många år trycktes Svensk författningssamling på papper och gavs ut som böcker. Från och med april 2018 började regeringen publicera lagarna och förordningarna här på webben i stället. Nu är Svensk författningssamling alltså en webbplats.

Är det tillåtet att driva verksamheter som förorenar luft och vatten?

Tillståndsprövning av miljöfarlig verksamhet 5 § Det är förbjudet att utan tillstånd enligt miljöbalken anlägga eller driva en miljöfarlig verksamhet i de fall farliga ämnen, som enligt vad som anges i avdelning 4 i bilagan innebär en miljöfarlig hantering, ingår eller avses ingå i verksamheten.

Hur ofta utkommer Svensk författningssamling?

Exempel på specialiserade författningssamlingar Det är SFS som är den officiella utgåvan av lagar och förordningar, inte privatutgivna böcker. SFS utkommer som regel varje vecka.

Vad innebär ett miljötillstånd?

Miljöfarlig verksamhet är all användning av mark, byggnader eller anläggningar som kan medföra störningar för människors hälsa eller miljön. Regler för miljöfarlig verksamhet finns i miljöbalken. Om du vill starta, driva eller ändra vissa miljöfarliga verksamheter behöver du söka tillstånd eller göra en anmälan.

Vad är en förordning?

Förordningar förtydligar och preciserar ofta det som står i lagarna. Ett exempel är smittskyddsförordningen. Ibland kan det behövas ännu mer detaljerade regler än vad som anges i lagar och förordningar och då kan en myndighet få rätt, ett bemyndigande, att besluta om så kallade föreskrifter.

Vem bestämmer förordningar?

Regeringen kan också besluta om regler som alla i Sverige måste följa, utan att först lämna ett förslag till riksdagen. Sådana regler kallas förordningar.

När gäller absolut sekretess?

Absolut sekretess vid upphandling De uppgifter som omfattas av absolut sekretess är anbud och uppgift som rör anbud. Den absoluta sekretessen omfattar exempelvis en eventuell förteckning över vilka leverantörer som tagit del av upphandlingsdokumenten.

Hur länge har man rätt till Partsinsyn?

Huvudregeln är att den som är part i ett ärende har rätt att ta del av allt material som har tillförts ärendet (10 § första meningen FL). Det är alltså felaktigt att man nekar personen som ärendet faktiskt angår insyn i ens ärende och hänvisar till ombudet.

Share this post