Blogga

Var sitter levern och bukspottkorteln?

Var sitter levern och bukspottkörteln?

Bukspottkörteln finns i övre delen av magen, bakom magsäcken och framför ryggraden. Bukspottkörteln bildar så kallat bukspott som innehåller enzymer. Det är ämnen som behövs för att bryta ner mat i tarmen, så att kroppen kan ta upp näringen som finns i maten. Enzymerna kommer till tarmen genom gallgången.

Kan man byta ut bukspottkörtel?

– De allra flesta transplantationer av bukspottkörtlar görs i samband med en njurtransplantation. Det handlar om patienter som har fått njurarna utslagna av sin diabetes och då passar man på att sätta in en bukspottkörtel från samma donator.

Hur vet man om man har bukspottkörtelinflammation?

De allra första symtomen vid inflammation i bukspottkörteln brukar vara högt sittande buksmärtor, ibland med strålning ut mot ryggen upp mellan skulderbladen. Magen kan bli svullen och kännas uppspänd, och man kan känna sig kallsvettig och vara blek. Illamående och kräkning är vanligt.

Var har man ont om man har ont i levern?

Om du känner obehag under höger revben kan det kanske verka som om det gör ont i levern – den sitter långt upp på höger sida av magen. Levern kan förvisso bli förstorad vid exempelvis körtelfeber och andra sjukdomstillstånd som kan ge känslan av en svullen lever, men ofta handlar magsmärtor om någonting annat.

Vad ligger bukspottkörteln?

Bukspottkörteln, pankreas, är 15-25 cm lång och ett körtelorgan i buken som ligger bakom magsäcken och i nära anslutning till tolvfingertarmen. Den består av en del som utsöndrar enzymer som bryter ner födoämnen – en exokrin del – och en endokrin del som bland annat utsöndrar insulin och glukagon.

Kan bukspottkörtelinflammation gå över av sig själv?

Vid akut inflammation i bukspottkörteln behöver du vård på sjukhus. I de flesta fall läker inflammationen ut av sig själv inom några dagar. För att underlätta läkningen ges behandling som syftar till att lindra symtomen.

Share this post