Blogga

Varfor blev elpriset sa hogt?

Varför blev elpriset så högt?

Hög efterfrågan på fossila bränslen När restriktionerna så småningom lättade under hösten 2021 och ekonomin startade upp, steg efterfrågan på energi snabbt och så även priserna. Främst har priserna gått upp på grund av höga priser på fossil gas, enligt den europeiska energitillsynsmyndigheten, ACER.

Varför påverkar gaspriset elpriset?

Särskilt gaspriset är mycket högt för tillfället, på grund av låga nivåer i de europeiska gaslagren och minskade leveranser från Ryssland. El som produceras med fossila bränslen måste dessutom kompenseras för med utsläppsrätter. Dessa är högt prissatta just nu och påverkar nivån på elpriset.

Varför stiger energipriserna?

När priserna är låga minskar investeringarna i produktionskapacitet (och vice versa). Förra året låg till exempel naturgaspriserna på de lägsta nivåerna på 13–14 år. När produktionskapaciteten på kort sikt inte klarar av att möta en snabbt stigande efterfrågan uppstår ofta ”tjurrusning” i priserna.

Varför höga elpriser i Europa?

Och hela Europa har för närvarande höga elpriser, något som till stor del beror på höga naturgaspriser. Efterfrågan på naturgas har ökat mycket, bland annat på grund av den ekonomiska återhämtningen efter pandemin, samtidigt som gaslagren i Europa är låga. Som en följd har även priset på utsläppsrätter stigit.

Varför är elpriset högre i södra Sverige?

Eftersom efterfrågan är hög i södra Sverige, men utbudet lägre drivs elpriset upp. Det här är orsakerna till att priserna i söder har varit så mycket högre än i norr, trots att vi haft så stor tillgång på vattenkraft. Den har helt enkelt inte kunnat fraktas från norra till södra Sverige.

Vem tjänar på höga elpriser?

De svenska elproducenterna tjänar storkovan utan att lyfta ett finger när dyrare olja, kol och naturgas får elpriset att skjuta i höjden. Största vinnare är svenska staten, finska staten, norska staten – och Skellefteå kommun.

Share this post