Innehållsförteckning
Varför dör ston vid fölning?
Fölningen är en snabb och explosiv händelse som involverar stora krafter när livmoder och bukmuskulatur drar ihop sig i värkarbetet. Detta i kombination med ett stort föl med långa ben innebär en risk för traumatiska skador på stoet.
Hur får hästar föl?
Förlossningens steg
- Steg 1 = Öppningsstadiet: Fostret rättar sig och livmodermunnen öppnar sig. Steg 1 avslutas med att fosterhinnorna brister.
- Steg 2 = Utdrivningsstadiet: Fölet föds, tar normalt 20-30 minuter.
- Steg 3 = Efterbördsstadiet: Stoet förblir liggande c:a 40 minuter. Navelsträngen brister efter c:a 8 minuter.
När börjar man Fölvaka?
8 av 10 ston väljer att föla på natten, mellan 21-05. Ha ändå koll på stoet i hagen dagtid. Ston kan hålla tillbaka fölningen om den inte känner sig trygg. När man ska fölvaka är det bäst att göra det på ett så omärkbart sätt som möjligt.
Kan ett sto få tvillingar?
Det största problemet med tvillingar hos hästar är att moderkakan till varje föl blir mindre och inte räcker till för att försörja dem tillräckligt, så fölen föds ofta svagare och har större risk att råka ut för syrebrist vid födseln. Vid tvillingfödsel blir det trångt och det kan hända att de kilar fast sig.
När ska efterbörden släppa?
Efterbörden ska släppa i sin helhet inom 3 timmar efter fölningen. Stoets livmoder drar ihop sig snabbt efter fölningen. Det är normalt med en mindre mängd brunröd flytning de första dagarna. Illaluktande eller rikliga flytningar kan däremot tyda på livmoderinflammation.
Är fölet efter hingsten?
Avkomma efter SWB-godkänd hingst. Efter den 1 juli 2009 gäller att alla föl skall ha sitt pass före 31 december födelseåret. För föl födda efter den 1 juli skall passet vara utfärdat inom 6 månader. Det åligger hästägaren att se till att registreringshandlingarna skickas in i så god tid att detta är möjligt.
När fylls juvret?
Juvret fylls vanligen på ca 2-4 veckor före fölning och spenarna fylls sedan på ett par dagar innan fölningen. Ibland kan ett vattnigt sekret droppa ur spenarna i flera veckor. Vit mjölk kan ofta ses ca 1 dygn innan fölning och knappt hälften (ca 30-40%) av alla ston får vaxtappar i spenarna 24-48 timmar innan fölning.
Hur fort fyller stoet i juvret?
Juvret fylls med mjölk ca 2 veckor innan fölning och vaxproppar kan ses 1-2 dygn före fölningen (hos ca 30-40% av alla ston). Slidan förlängs och bäckenligamentet förslappas några dagar före förlossningen sätter igång. Om stoet visar tecken på infektion eller andra förändringar i könsorganen bör du kontakta veterinär.
Hur ofta får hästar tvillingar?
Fullblod har en hög frekvens dubbelovulatio- ner och likaså en hög frekvens tvillingar, upp till ca 15%. Stora kallblodsraser, som arden- ner, har även en hög frekvens tvillingar, men de har större möjlighet att föda levande föl då livmodern har en mycket större kapacitet.
Vad är ett Maidensto?
På sikt brukar de flesta ston, som blir dräktiga varje år, föla senare år från år p g a något omlöp mm. Häng därför på låset när hingsthål- larna slår upp sina portar i slutet på mars-början på april med ditt gall- eller maidensto! Det dräktiga stoet skall förberedas för både fölning och betäckning.
Varför kastar ston?
Varför kastar stoet? Det är vikigt att ta reda på varför stoet kastat för att eventuell undvika att en smitta sprids, men också för att ta redan på om stoets framtida avelsmöjlligheter begränsas. Orsakerna kan vara virus som EHV-1 eller andra infektioner, ofta lokalt i livmodern, i form av bakterier eller svamp.
Vad kan gå fel vid fölning?
Felläge hos fostret Om ett framben ligger ovanför huvudet och pekar uppåt riskerar stoet att trasas sönder invändigt i de starka värkarna. Ibland har ett bakben följt med frambenen och gör att förlossningen effektivt stoppas, det kallas hundsittande. Tillkalla alltid veterinär omedelbart om du misstänker felläge!
Hur beter sig stoet innan fölning?
Vanliga tecken på att fölningen börjar närma sig är avslappnade bäckenband, välfyllt juver, vaxproppar och att vulvan blir slappare. – Ungefär tre veckor innan fölning brukar bäckenbanden, som går från korset till svansen mjukas upp. Om du känner på dem regelbundet tidigare i dräktigheten kommer du att känna skillnad.
Hur länge kan hingstföl gå med ston?
Ja och det brukar om stoet är dräktigt ske på hennes villkor, annars vid 7 -8 månader.
Hur vanligt är det att ston kastar?
Vanligast med kastningar under vår och sommar Per 1000 dräktiga ston är det varje år ett 40-tal som kastar sina föl, det visar statistik från åren 2018 och 2019. Allra vanligast är det med kastningar under första halvåret från januari till juni, medan peaken sker under mars och april.
Hur ska man göra med ett sto som aborterat sitt foster?
Behandling vid kastning/abort hos häst I de fall stoet drabbas av dystoki, livmoderinflammation eller kvarbliven efterbörd behövs akut behandling, i andra fall är det främst efter att orsaken till aborten konfirmerats om eventuell behandling för att förhindra liknande problem i framtida dräktigheter kan bli aktuell.
När Fölar mitt sto?
En normal dräktighet för ett sto är cirka 340 dagar. Fölningen ska ske någon gång mellan dag 310 och 370 för att fölet ska ha bäst chans att överleva. Det är viktigt att stoet får lugn och ro innan det är dags. Hästboxen bör även vara rengjord och välhalmad.
Hur vet man att stoet är dräktigt?
En första undersökning kan göras någon gång mellan dag 16-19 efter betäckning, och runt dag 28-30 görs en andra undersökning. Undersökningarna utförs av veterinär antingen genom ultraljud, blodprov, urinprov eller rektal palpation (veterinären känner på livmodern genom att föra in sin hand i hästens ändtarm.)
När skilja hingstföl från sto?
Fölet kan gå kvar hos stoet tills det är 6-7 månader. Ta det lugnt vid avvänjningen – det kan vara traumatiskt för fölet att skiljas från sin trygghet och säkerhet. Börja försiktigt med att skilja stoet och fölet år på nätterna. Därefter är det dags att skilja sto och föl åt permanent.
När kan en hingst betäcka ålder?
– Om du har ett oprövat sto i avel – använd en beprövad hingst. När ska man betäcka? Ungston brukar visa sin första brunst vid 1–1,5 års ålder, men är inte fullt könsmogen förrän vid 2,5–3,5 års ålder. Ur avelssynpunkt är bästa åldern för betäckning mellan 3–14 år, sedan blir det allt svårare att få stoet dräktigt.