Innehållsförteckning
Varför får man hjärtsjukdomar?
Vissa sjukdomar i hjärtat och blodkärlen är ärftliga. Sjukdomarna kan följas åt i olika generationer i en familj. De skiljer sig från folksjukdomar som stroke, typ 2-diabetes och högt blodtryck, som till stor del beror på dina levnadsvanor.
Hur många är drabbade av hjärtsjukdom i Sverige?
Hjärt-kärlsjukdom är den vanligaste dödsorsaken i Sverige i dag och 2 miljoner är drabbade. Tack vare gåvor från svenska folket har forskningen räddat och förlängt tusentals liv. Den som drabbas av hjärtsjukdom idag lever i genomsnitt 12–15 år längre än för bara trettio år sedan. Information om hjärt-kärlsjukdom
Vad är hjärt- och kärlsjukdomar?
Hjärt- och kärlsjukdomar eller kardiovaskulära sjukdomar är ett samlingsbegrepp som rör sådana sjukdomar som drabbar cirkulationsorganen hjärtat eller blodkärl (artärer och vener). Exempel på sådana sjukdomar är hjärtinfarkt och stroke som kan orsakas av ateroskleros (åderförkalkning) och tromboembolism (blodpropp som vandrar).
Vad är orsaken till stroke?
Den allra vanligaste orsaken till stroke är att en blodpropp täpper till blodcirkulationen i ett område i hjärnan. Det kallas också för hjärninfarkt. En blodpropp kan bildas i ett trångt blodkärl i hjärnan och kallas då trombos. Ofta är det ett mindre blodkärl i hjärnan i de djupa delarna av hjärnan som har täppts till, så kallad småkärlssjukdom.
Hur ökar risken att drabbas av stroke?
Alkohol. Om du missbrukar alkohol ökar risken att drabbas av stroke, men även vid måttlig konsumtion av alkohol så ökar blodtrycket som kan leda till stroke på sikt. 8. Förträngning på halspulsådern. Har du en förträngning på halspulsådern måste du operera bort detta för att inte riskera att drabbas av stroke.
Vilka drabbas av hjärt och kärlsjukdomar?
Personer som är överviktiga har högre risk för sjukdomar i hjärta och kärl. Fetma runt magen, så kallad bukfetma innebär störst risk. Sov tillräckligt. God sömn har betydelse för hjärthälsan, och de som sover för lite har högre risk av att drabbas av hjärt-kärlsjukdom.