Innehållsförteckning
- 1 Varför Genmodifieras vissa livsmedel?
- 2 Finns det risker med genmodifierade livsmedel?
- 3 Hur kan du som konsument se att en produkt är genmodifierad?
- 4 Vad menas med genmodifierad mat?
- 5 Vilka fördelar och nackdelar finns det med GMO?
- 6 Vad är restriktionsenzymer redogör för deras betydelse inom dagens genteknik?
- 7 Vad är nackdelen med GMO?
Varför Genmodifieras vissa livsmedel?
De vanligaste livsmedelsprodukterna som genmodifierats är majs, potatis, raps och sojabönor. Skälet till att ändra arvsmassan kan vara att göra grödan resistent mot vissa sorters insektsangrepp. För att få sälja genmodifierade livsmedel inom EU måste de först godkännas, vilket kräver att en riskvärdering görs.
Hur går det till när man Genmodifierar mat?
För att skapa en genetiskt modifierad organism används genteknik. Det går lite förenklat ut på att lägga till, ta bort eller ändra i DNA‑sekvenser. Genteknik används bland annat för att ge en organism nya egenskaper, eller för att forska på vilka funktioner olika gener har.
Finns det risker med genmodifierade livsmedel?
Nedbrytningen av DNA under metabolismen minskar risken att intakt genmaterial skulle kunna överföras till bakteriefloran. Det är mindre risk för HGT i naturen än på laboratoriet. Risken för rekombination och för genmutationer och en förändring av arvsmassan hos människor och djur är obetydlig. GMO är ofarligt.
Är lagar kring genteknik i Sverige rimliga Varför?
Det finns däremot inget EU-direktiv för innesluten användning av andra GMO än GMM. Sverige har i likhet med många andra länder i Europa infört lagstiftning för innesluten användning av andra GMO än GMM. Den grundläggande lagstiftningen finns i miljöbalken (1998:808), framförallt i 13 kapitlet.
Hur kan du som konsument se att en produkt är genmodifierad?
Genteknik är en omdiskuterad teknik. Inom EU ställs därför hårda krav på märkning för att man som konsument ska kunna veta om en vara innehåller eller framställts av genmodifierade organismer – GMO.
Hur fungerar genmodifierade växter?
Genen sätts in i små ringformade DNA-molekyler, plasmider. Plasmiderna förs in i bakterier. Bakterierna medverkar till att föra in den ursprungliga växtgenen i en ny växt. Den nya växten har fått samma gen som den ursprungliga växten.
Vad menas med genmodifierad mat?
Genmodifierad betyder en organism, till exempel en växt, vars arvsmassa och egenskaper har modifierats med gentekniska metoder. Genmodifierade livsmedel är tillverkade av genmodifierade ingredienser eller innehåller sådana. Vanligast är det att använda genteknik i förädlingen av soja och majs.
Vilka risker och möjligheter finns det med genmodifierade grödor?
Genmodifierade grödor (GM-grödor) kan bidra till större skördar och högre inkomster för bönderna, men de kan också sprida sig till ekologiska åkrar och förstöra de skördarna. Samtidigt genomförs det inte tillräckliga riskbedömningar innan GM-grödor godkänns på marknaden.
Vilka fördelar och nackdelar finns det med GMO?
Genmodifierade växter kan göras resistenta mot angrepp från insekter, bakterier och virus. I dessa fall kan man minska användningen av farliga bekämpningsmedel, vilket är bra för miljön. Genmodifierade grödor skulle kunna bli nyttigare än sitt ursprung, då man kan få grödan att producera högre halter av nyttiga ämnen.
Vilka djur vill man Genmodifiera och varför?
Det är främst fiskodlare som vill ha den genmodifierade laxen. Snabbare tillväxt innebär ökad produktivitet. Naturvårdare oroar sig för att den snabbväxande laxen kan konkurrera ut vilda fiskbestånd om den hamnar i haven.
Vad är restriktionsenzymer redogör för deras betydelse inom dagens genteknik?
Restriktionsenzymerna är skapade för att klippa upp DNA på ett specifikt ställe. När man ska sammanfoga DNA-molekylen igen använder man sig istället av en ligas som binder samman DNA-fragmenten. Dessa DNA-fragment kallas också DNA-sträck eller olioser.
Är banan GMO?
Den gen de modifierat bananerna med har isolerats från en vild banan. Genen finns även i Cavendish-bananer, men är betydligt mindre aktiv än den som finns i den vilda bananen. De genetiskt modifierade bananerna har testats i fältförsök under tre år med mycket goda resultat.