Blogga

Varfor har inte Sverige skrivit pa FN organet ILO s konvention om urfolkens rattigheter?

Varför har inte Sverige skrivit på FN organet ILO s konvention om urfolkens rättigheter?

Att den frågan inte fått en tillfredsställande lösning orsakar med jämna mellanrum internationell kritik från bland annat FN, OECD och Europarådet. Den är också anledningen till att Sverige ännu inte ratificerat ILO-konvention 169 om urfolks rättigheter.

Vad har Sverige gjort för att inte följa denna Urfolksdeklaration mot samer?

Sverige har inte anslutit sig till ILO-konventionen 169, men förbundit sig att följa FN:s urfolksdeklaration. Sverige har en kolonial historia av olika övergrepp mot samer: tvångsförflyttningar, rasbiologi, assimilieringspolitik, politisk diskriminering, medicinska övergrepp och stöld av samisk mark.

Har Sverige t ex ratificerat fns konvention om urfolks rättigheter?

Konventionen omfattar 44 paragrafer inom en lång rad områden. De som används flitigast handlar om urfolkens rätt till sina marker. Urfolken skall garanteras äganderätt och nyttjanderätt till sina traditionella områden, vilket är en huvudorsak till att Sverige inte ratificerat.

Vilka rättigheter har urfolk?

De rättigheter som ramar in deklarationen om ursprungsfolks rättigheter är:

  • Rätten till självbestämmande.
  • Rätten att bli erkända som ett folk.
  • Rätten till fritt och informerat samtycke.
  • Rätten att inte utsättas för diskriminering.

Har Sverige ratificerat ILO 169?

ILO-konventionen nr 169 antogs 1991 i FN och Sverige var pådrivande och delaktigt vid framtagandet av denna konvention till skydd för ursprungsbefolkningars rättigheter. År 2003 har Sveriges regering ännu inte ratificerat den. Vi är nu ett av de få länder, som ännu inte skrivit under konventionen.

Har Sverige skrivit under ILO 169?

Sverige har skrivit under nästan alla relevanta konventioner om mänskliga rättigheter som FN antagit, men inte ILO Konventionen nr 169 om urfolks rättigheter, det enda juridiskt bindande dokument som FN antagit som bara handlar om urfolks rättigheter. I Sveriges fall skulle detta förstås handla om samerna.

Hur behandlade Sverige samer?

Rasism mot och förakt för samer har förekommit under lång tid i Sverige. Idag kan detta ta sig i uttryck genom att samer blir utsatta för kränkande behandling, nedlåtande rasistiska kommentarer eller diskriminering som har samband med etnisk tillhörighet.

Varför bosatte sig samer i Sverige?

Små grupper av ett jägar- och samlarfolk koloniserade landet från olika håll. Det gemensamma för dessa var att de bosatte sig där det fanns villebråd. När viltet eller fisket slog fel flyttade man vidare. Det var detta folk som långt senare kom att bli samer.

Vilka länder har ratificerat ILO 169?

Konventionen om urfolk och stamfolk (ILO:s konvention nr 169, Indigenous and Tribal Peoples Convention) är en konvention som antogs av Internationella Arbetsorganisationen ILO 1989….Ratificering.

Land Datum
Luxemburg 5 juni 2018
Mexiko 5 september 1990
Nepal 14 september 2007
Nederländerna 2 februari 1998

Har samer speciella rättigheter?

Sverige erkände samerna som urfolk 1977. Enligt folkrätten har urfolk särskilda rättigheter utöver de rättigheter som följer av ställningen som nationell minoritet. Det handlar om rätt till självbestämmande och rätt till de landområden de traditionellt bebor.

Vilket är Sveriges urfolk?

Samerna är ett av världens ursprungsfolk, ett av flera tusen urfolk runtom i världen. Gemensamt för världens urfolk är att de levt på samma plats genom historien, före det att länderna koloniserats. De har en egen kultur, eget språk och egna sedvänjor som skiljer sig från samhället runtomkring.

Vad gör ILO?

ILO (International Labour Organization) är ett FN-organ med uppdrag att åstadkomma internationella regler på arbetsmarknaden för att förhindra att arbetare utnyttjas och exploateras.

Share this post