Innehållsförteckning
Varför industrier i Ruhrområdet?
Ruhrområdet var under 1800- och 1900-talen Europas – för att inte säga hela världens – industriella centrum. Från 1970-talet började en snabb tillbakagång. För femtio år sedan fanns 500 000 gruvarbetare; i dag återstår 5 000.
När gick Frankrike in i Ruhrområdet?
I januari 1923 marscherade fransmännen in i Ruhrområdet.
Vilka städer ingår i Ruhrområdet?
Stora städer i västra Tyskland – Dortmund, Bonn, Essen, Hagen, Gladbeck och Oberhausen – ingår i Ruhrs utsläppsområde, och då de knyts samman av viktiga motorvägar slipper du inte undan att köpa miljöplaketten. Beställ din miljöplakett för att köra i Ruhr och få gratis frakt!
Vart ligger Rhenlandet?
Området ligger vid mellersta delen av floden Rhen och skulle enligt Versaillesfreden efter första världskriget vara demilitariserat. Det var tänkt som en buffertzon mot Frankrike. Inmarschen i Rhenlandet var Hitlers första gränsöverskridande åtgärd i strid med Versaillesfreden.
Vilka förutsättningar har Ruhrområdet som är bra?
Under marken i Ruhrområdet finns 180.000 kilometer tunnlar, betydligt mer än hela vägnätet. Förklaringen heter kolgruvor: här har kol brutits i minst 200 år. Kombinationen av energi och goda transporter – floderna Rhen, Ruhr och Lippe – gjorde detta till vår kontinents industriella hjärta.
Hur många bor i Ruhrområdet?
Ruhrområdet, som har 5,2 miljoner invånare, ligger i västra Tyskland, i delstaten Nordrhein-Westfalen. Denna region, i vilken det ligger 53 städer och kommuner, är mest är känd för sina kolgruvor och stålproduktionen.
Varför marscherade franska och belgiska trupper in i Ruhrområdet 1923?
För att säkerställa att skadeståndet kom fram, gick franska och belgiska styrkor in i Ruhrområdet den 11 januari 1923 på order av den franske premiärministern Raymond Poincaré. Ockupationen utlöste en våg av strejker och sabotagedåd riktade mot den fransk-belgiska ockupationsarmén.
Vad finns det mycket av i Ruhrområdet?
I hela Ruhrområdet ökade folkmängden och en stor immigration från bland annat Polen ägde rum. Stora stålkoncerner som Krupp växte fram och Ruhrområdet blev hela Tysklands industricentrum. Ur gruvnäringen växte en stor verkstadsindustri fram med företag som Mannesmann, Demag, Thyssen och redan nämnda Krupp.