Blogga

Varfor ska man jobba statligt?

Varför ska man jobba statligt?

Fördelar med att jobba i staten Till exempel har anställda i staten generösa semestervillkor och ledighet, bra pensionsavtal och kompensation för förlorad inkomst i samband med föräldraledighet och sjukskrivning.

Vad innebär det att jobba för staten?

Att vara statligt anställd innebär arbetsuppgifter som leder till långsiktig utveckling av Sverige där samhällsnyttan är i fokus. Som anställd arbetar man på uppdrag av medborgarna via regering och riksdag. Den statliga verksamhet som sysselsätter flest medarbetare är utbildning inom universitet och högskolor.

Hur länge får man jobba inom staten?

Lagen om anställningsskydd (LAS) styr hur länge en anställd har rätt att fortsätta arbeta. Idag är den åldern 68 år men den anställda får fortsätta att arbeta även efter 68 års ålder om du som arbetsgivare tillåter det.

Vad krävs för att jobba på myndighet?

det finns många olika Myndigheter i Sverige och handläggar-jobbet kan innebära många olika sorters arbetsuppgifter – Juristexamen brukar vara mycket gångbar, annats så är det en högskoleutbildning på 3 år /kandidatexamen/ som accepteras ofta.

Hur är det att jobba på en myndighet?

Att jobba statligt innebär att du är en del av en demokratisk process. Genom att arbeta i en myndighet verkställs ytterst det som svenska folket, riksdag och regering har beslutat. Samhällsuppdraget framhålls som unikt och den som arbetar statligt har möjlighet att göra skillnad och påverka samhällets utveckling.

Vad betyder statsanställd?

Den offentliga makten utövas under lagarna. Som statsanställd tillämpar du och följer de lagar och regler som gäller i den statliga verksamheten. Objektivitet. Allas likhet inför lagen, saklighet och opartiskhet ska iakttas.

Vem jobbar för staten?

De fem största statliga arbetsgivarna är Polisen, Försvarsmakten, Arbetsförmedlingen, Försäkringskassan och Skatteverket. Utbildning inom högskola och universitet är den statliga verksamhet med flest anställda.

Får man jobba efter 68 år?

I dag säger ”Lagen om anställningsskydd” att du har rätt att vara kvar i anställningen tills du fyller 68 år. År 2023 kommer LAS-åldern att höjas till 69 år. Det är inget som hindrar att du kommer överens med din arbetsgivare om att du kan jobba längre upp i åren.

Share this post