Blogga

Vem ansvarar for vardplaneringen?

Vem ansvarar för vårdplaneringen?

Sjukhuset kallar primärvården och kommunen till vårdplanering tillsammans med dig och eventuellt anhöriga. Vårdplanering kan ske via personligt möte, telefon eller videosamtal. På vårdplaneringen berättar du själv, närstående eller sjukhuspersonal hur du klarar vardagen just nu och vad du behöver för stöd.

Vilken hjälp kan äldre personer få enligt socialtjänstlagen?

Äldre personer som behöver hjälp med sin dagliga livsföring kan ansöka om bistånd hos kommunen. De insatser som beviljas syftar till att stärka den enskildes möjligheter att leva ett självständigt liv. Insatserna kan till exempel vara hemtjänst eller särskilt boende.

Hur kommer man att kunna arbeta habiliterande och rehabiliterande i hemmet?

Ha förutsättningar att efter träning kunna bibehålla eller förbättra aktivitetsförmågan. Utvärderingen sker på fyra sätt: genom bedömning av aktivitetsförmåga, mätning av vårdtyngd, enkät för teammedarbetarnas inställning till rehabilitering samt enkät för brukarnas uppfattning om de rehabiliterande insatserna.

Vad har du för erfarenhet av äldre människor?

Erfarenheter av åldrande är mer komplexa än våra föreställningar om det. En ny avhandling visar att situationer där ålder får mening för äldre människor ofta handlar om att omvärdera och ompröva sina föreställningar om ålder, åldrande och äldre människor.

Vilken hjälp och stöd kan ges genom kommunens socialtjänst?

Kommunen ansvarar för stöd som kan underlätta vardagen, som personlig assistans, avlösning, hjälp i hemmet, bostad med särskild service, bostadsanpassningsbidrag och färdtjänst. Kontakta kommunens biståndsbedömare, LSS-handläggare eller motsvarande för mer information.

Hur kan en Vardagsrehabilitering gå till?

Stöd till den enskilde att förflytta sig så självständigt som möjligt ex resa sig upp från säng, sitta på sängkant, stå med eller utan hjälpmedel, förflytta sig från säng – stol, gå med eller utan hjälpmedel. Stöd till den enskilde att så självständigt som möjligt utföra sin personliga ADL (aktiviteter i dagligt liv).

Hur arbetar man med ett rehabiliterande förhållningssätt?

Att arbeta med ett rehabiliterande förhållningssätt i äldreomsorg och hemtjänst innebär att se och ta tillvara på de äldres egna resurser och möjligheter. Det är viktigt att som personal ha ett stödjande förhållningssätt och uppmuntra individen till egen problemlösning och eget handlande.

Share this post