Blogga

Vem bestammer nar jag tar semester?

Vem bestämmer när jag tar semester?

Tanken är att du och din arbetsgivare ska komma överens om när din huvudsemester ska förläggas. Går det inte att komma överens, så är det din arbetsgivare som bestämmer över förläggningen. Detsamma gäller de sparade semesterdagar som hunnit bli 5 år gamla.

Har man rätt till betald semester första året?

Det första året är så kallat intjänande år, det andra s.k. uttagsår. Enligt lagen har en arbetstagare rätt till 25 dagars semester varje år, men om anställningen påbörjas efter den 31 augusti är rätten begränsad till 10 dagar. Man måste dock skilja på betald och obetald semester.

Har alla anställda rätt till semester?

Enligt semesterlagen har alla som arbetar rätt till semester i form av ledighet, lön och ersättning. Alla har samma rättigheter oavsett anställningsform. Det spelar alltså ingen roll om dina anställda är vikarier, timanställda eller tillsvidareanställda.

Hur räknar du ut semestern?

Då räknar du ut semester genom att ta hela lönen under intjänandeåret, det vill säga mars-april, och räkna ut vad 12 procent av den lönen är – vilket blir den intjänade semesterlönen för den anställde.

Hur många semesterdagar har man tjänat in på semestern?

Intjänad semester. För de semesterdagar som tjänats in har man rätt till semesterlön. Antalet betalda semesterdagar beror dels på hur många dagar medarbetaren har rätt till enligt lag, kollektivavtal eller anställningsavtal. Dels på hur många dagar hen har tjänat in under tolv månader innan semesteråret börjar.

Vad gäller semesterlagen och Semesterlönen?

Semesterlagen innehåller regler om semesterledighet och semesterlön. Den omfattar alla arbetstagare i privat, kommunal och statlig anställning, även högre chefer och verkställande direktörer.

Kommer parterna inte överens, bestämmer arbetsgivaren semesterns förläggning om inte annat avtalats (semesterlagen 11 §). Huvudregeln är alltså att semestern ska förläggas till en period på minst fyra veckor under juni-augusti. Genom avtal kan dock annat gälla.

Går det inte att komma överens om när semestern ska förläggas, bestämmer din arbetsgivare över förläggningen. Arbetsgivaren har en skyldighet att förlägga och bevilja en sammanhängande ledighet på minst fyra veckor (den så kallade huvudsemestern) under perioden juni – augusti.

Har arbetsgivaren rätt att dra in semester?

Synnerliga skäl krävs Din chef måste dessutom ha synnerliga skäl för att kunna avbryta eller dra in din redan beviljade semester. Med synnerliga skäl menas sådant som inte har kunnat förutses. Ett exempel kan vara att alla anställda på arbetsplatsen blir sjuka.

Kan en arbetsgivare tvinga mig att ta semester?

Unionen svarar: Nej, din arbetsgivare kan inte tvinga dig att ta ut semester eller obetald ledighet, även om det tillfälligt saknas arbetsuppgifter. Arbetsgivaren kan ha rätt att beordra dig att arbeta hemifrån eller att arbetsbefria dig med lön.

När får chefen neka semester?

Om det inte finns ett kollektivavtal på din arbetsplats som ger arbetstagare medbestämmanderätt i frågan om ledighetens förläggning, gäller att arbetsgivaren har rätt att neka NÄR du ska ta ut dina semesterdagar.

Share this post