Innehållsförteckning
Vem dör i Ondskan?
Eriks far dog när Erik var liten och nu bor han med sin mor och styvpappa, som är tillfreds med att ständigt misshandla Erik. Eriks läshuvud räcker till, trots att han har dåliga betyg, och lärarna på hans skola kan inget göra för att hjälpa honom.
Vad händer i början av Ondskan?
Boken handlar om en grabb som ska studera på en privat internatskola. Han råkar ut för en del problem med de andra eleverna speciellt de lite äldre grabbarna. Han tar skiten till en början men sen så börjar han stå på sig själv och initialt får han ännu mer problem.
Varför vill inte Erik slåss Ondskan?
Ondskan handlar om en pojke som relegeras från sin skola och måste flytta till en skola på annan ort, pojken är båldsbenägen tack vare hård bakgrund, med mycket misshandel från sin far. Pojken vill dock inte utöva våld själv men känner sig tvungen för han ej vet något annat sätt att bete sig p.g.a. sitt tidigare liv.
Vad kan man göra för att bekämpa Ondskan?
En början på att bekämpa ondskan i vår värld kan finnas i de här orden. Genom att visa tacksamhet, be om förlåtelse och kanske de viktigaste genom att förlåta, gör vi världen till en bättre plats.
Vad är en Peppis?
En peppis får den person som, som resultat av uppkäftighet och/eller näsvishet mot auktoritet, erfara. En peppis i praktiken är ett slag mot hjässan med hjälp av ett hårt, relativt vasst föremål.
Hur gör Erik när han tar fram rädslan hos sin motståndare?
Säger någon något kan Erik lätt ta ut dom på baksidan och ta ut sina aggressioner på dem. Erik är till och med så dominant att han säger åt andra pojkar att springa och köpa saker åt honom, och om någon sätter sig upp mot detta eller vågar sticka upp ur mängden så sätter Erik och hans gäng snabbt dem på plats.
Varför vill Erik inte bli relegerad?
Erik hämnades på rådisarna genom att klä ut sig och slår dom en efter en. Men Erik klarar sig ifrån att bli relegerad. Eftersom skolan inte har några bevis emot han. Erik klarar till slut de två åren på Stjärnsberg, han får dessutom bra betyg.
Vad kan man göra för att stå emot de mekanismer som gör att en vanlig människa begår onda handlingar?
Lösningen enligt Gumpel är bland annat interaktion med ”de andra”, att redan småbarn får träffa andra barn med olika hudfärg och från olika kulturer. – För det andra måste vi lära oss och diskutera de mekanismer som leder till rädsla och i förlängningen onda gärningar.
https://www.youtube.com/watch?v=XoNDCDW9JIw