Innehållsförteckning
Vem får ge fullmakt?
Den person som ger fullmakt åt en annan person kallas för fullmaktsgivare eller huvudman. Den person som får fullmakten och alltså har rätt att utföra vissa handlingar i den andra personens ställe kallas för ombud eller fullmaktstagare.
Alla fysiska personer som har fyllt 18 år får rättshandla med bindande verkan (9 kap. 1 § FB), såvida de inte är försatta i konkurs (3 kap. 1 § Konkurslagen) eller handlar under psykisk störning (lag (1924:323) om verkan av avtal, som slutits under påverkan av en psykisk störning).
Måste en fullmakt vara bevittnad?
Det finns inget formellt krav enligt lag på att fullmakten ska vara bevittnad. Det är dock lämpligt att fullmakten är bevittnad eftersom bankerna i regel kräver detta. Vid försäljning av en fastighet bör fullmakten visas innan uppdragsavtalet ingås.
Vem kan ha ställningsfullmakt?
En ställningsfullmakt är en fullmakt som en person erhåller på grund av dennes anställning eller tjänstgöring, t. ex. en anställd i en butik har en fullmakt att sälja butiksägarens, dvs. arbetsgivarens, egendom i dennes namn och för dennes räkning utan någon uttrycklig fullmakt eller samtycke.
Kan vem som helst få fullmakt?
Vad är en Bevittning?
Bevittning enligt lag Det är ett fåtal rättshandlingar som måste bevittnas enligt svensk lag. Ett vanligt exempel är testamente som enligt ärvdabalken 10:1 ska bevittnas av två vittnen. För att det ska vara giltigt ska testator skriva under eller vidkännas sin underskrift på testamente inför båda vittnen samtidigt.
Vad är skillnaden mellan behörighet och befogenhet i samband med en fullmakt?
Enkelt förklarat är behörigheten vad fullmaktshavaren KAN göra medan befogenheten är vad fullmaktshavaren FÅR göra. Vanligtvis framgår fullmaktshavarens behörighet av innehållet i en skriftlig fullmakt.
Vad är skillnaden på befogenhet och behörighet?
Inom avtalsrätten är befogenhet ett begrepp som gäller fullmakter. Den som har givit fullmakten kan ge begränsningar för hur fullmakten får utnyttjas. Den handlingsfrihet som dessa begränsningar ger kallas för befogenheten, vilket ska skiljas från behörigheten som är den handlingsfrihet som följer av själva fullmakten.
När har man ställningsfullmakt?
Ställningsfullmakt är när den fullmäktige (även kallad mellanman) intar viss ställning till följd av avtal (ex. anställningsavtal) med fullmaktsgivaren, och med ställningen följer enligt lag eller sedvänja viss behörighet.